• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako se pozdravljaju slonovi koji se dugo nisu videli: "Zdravo" uz pokrete ušiju i topot koji samo oni čuju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lepršanje ušima, blagi udarci surlom, dodirivanje trupa, "nečujni" udarci nogama... samo su neki načini komunikacije kojom slonovi pozdravljaju pripadnike svog krda, tvrde nova istraživanja

  • 0

Kada se slonovi susretnu sa svojim prijateljima ili rođacima od kojih su bili razdvojeni, oni se pozdravljaju lepršanjem ušima, udaranjem nogama i drugim zvucima i telesnim kretnjama, pokazuju najnovija istraživanja. Studija, koja je objavljena 9. maja u časopisu Communications Biology, tvrdi da slonovi ovu "komunikaciju" stvaraju namerno i prilagođavaju svoje pozdrave u zavisnosti od ponašanja drugih slonova.

Slonovi su češće koristili vizuelne gestove u nekim slučajevima (u kojima su ranije upotrebljavali dodir). Naučnici su iz ranijih istraživanja saznali da slonovi komuniciraju na udaljenosti do nekoliko kilometara koristeći udarce nogama koji su ponekad tihi za ljudske uši, ali su dovoljno glasni za uši slonova, piše Livescience.

Dugačke surle slona imaju odlično čulo mirisa: tako slonovi mogu da nanjuše starost, srodstvo, pa čak i društvene grupe - i među slonovima i među ljudima. Međutim, u poređenju sa ljudima, vid slonova je relativno loš.

Prethodna istraživanja komunikacije slonova su se fokusirala na zvuke i mirise, i to odvojeno, a ne kako oni rade u korelaciji. Tim eksperata imao je drugačiji pristup u novom istraživanju, oslanjajući se na vizuelne gestove - kao što su mahanje ušima i dodirivanje trupova, zajedno sa vokalizacijama, dodirima i ponašanjima koji su vezani za mirise. Stručnjaci su pratili koji se gestovi i zvuci odigravaju zajedno: "tiha tutnjava" nogu često je praćena lepršanjem ušiju i ta kombinacija je bila najčešći pozdrav koji je dokumentovan. Ova kombinacija koja se ponavlja ukazuje na to da slonovi žele da komuniciraju, a kako tvrde istraživači, pre ove gestikulacije slonovi bi se prvo pogledali.

Ova studija jedinstvena je po konceptu multimodalne komunikacije što znači interakciju koja uključuje više čula odjednom. Baš kao kad čovek mahne rukom i vikne: "Hej!" kad ugleda prijatelja, i slonovi kombinuju odgovarajuće komunikacijske signale kada pozdravljaju svoje prijatelje.

Slonovi Foto: Shutterstock/Ondrej Prosicky

Godinama su istraživači dokumentovali usklađenost ponašanja prilikom pozdravljanja slonova, samo je bilo nejasno koja su ponašanja bila "svesna". Da bi odgovorili na to pitanje, istraživači u novoj studiji radili su sa grupom od devet poludivljih slonova u Zimbabveu, razdvajajući ih po 10 minuta, a zatim ih ponovo okupljali kako bi posmatrali njihove pozdrave.

Slonovi pozdravljaju svoje prijatelje i rođake, odnosno jedinke koje poznaju i vole, pa je prvi korak bio otkrivanje bliskih veza među njima. Čuvari su već upoznali društvenu dinamiku slonova, koristeći "indeks najbližih suseda" i dvaput mesečno su proveravali koji slonovi stoje najbliže jedan drugom. Na kraju su odlučili da proučavaju šest blisko povezanih slonova. Studija naglašava da slonovi žive u složenim društvenim svetovima, sa porodičnim grupama koje se razdvajaju, okupljaju i prate složene odnose tokom vremena.

Istraživači tvrde da slonovi imaju dug život kao ljudi: mogu da žive i do 70 godina i imaju slične porodične odnose.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari