• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova studija dužine životnog veka mačaka svih rasa: Najdugovečnija birmanka, sfinks umire mlad

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Birmanke i burmanke žive najduže, popularne golokože mace imaju najkraći život, pokazalo masovno istraživanje u Velikoj Britaniji, sprovedeno na 8.000 mačaka kućnih ljubimaca

  • 1
Birmanska mačka Foto Shutterstock/OrangeGroup

Prosečan životni vek mačke određene rase može da bude prioritetni razlog njenog odabira za kućnog ljubimca. Da bi dobili bolju sliku o životnom veku ovih kućnih ljubimaca, istraživači su napravili "tabele života" koje procenjuju prosečan životni vek mačaka u bilo kom dobu, isključujući podatke o mačkama koje su uginule pre dostizanja određenih godina. Istraživanje je pokazalo da je prosečan životni vek mačke kućnog ljubimca u Velikoj Britaniji čitavih 11,7 godina, piše Livescience.

Rase mačaka koje nastaju ukrštanjem žive oko 1,5 godine duže od čistokrvnih rasa. Burmanske i birmanske mačke imaju najduži životni vek, svaka u proseku 14,4 godine. Očekivani životni vek rase sfinks bio je upola kraći, zapravo 6,7 godina, verovatno zbog genetske predispozicije za srčana oboljenja i druge bolesti.

Kanadski sfinks Foto: Shutterstock

I drugi faktori osim rasne pripadnosti doprinose određenom životnom veku mačke.

Ženke žive u proseku 1,3 godine duže od mužjaka, a sterilisane i kastrirane mačke žive 1,1 godinu duže od onih koje nisu bile podvgnute ovom zahvatu. I kulturološke preferencije, poput one koja polemiše o tome da li mačke treba da budu u zatvorenom ili im je dopušteno da izlaze napolje, takođe mogu uticati na njihov životni vek, kažu istraživači i dodaju da sve to ne može biti sasvim relevantne, jer veterinarske klinike ne beleže da li i koliko često mačke izlaze napolje.

Tabele životnog veka mačaka pružaju vlasnicima i veterinarima više informacija koje treba uzeti u obzir prilikom donošenja važnih odluka u vezi sa udomljavanjem, medicinskim tretmanom ili odlukom o eutanaziji, kaže ovo istraživanje koje je imalo neočekivani emocionalni uticaj na pojedine vlasnike mačaka. Nakon što su rezultati studije objavljeni na društvenim mrežama, počeli su da pristižu komentari vlasnika. Gotovo svi oni kažu da je "vreme koje se provede sa kućnim ljubimcem kraće, pa vlasnici treba da se ponašaju bolje prema svojim mačkama ili da cene vreme koje ove životinje imaju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Motte

    16. maj 2024. | 16:32

    Nasa Barbara ima 15 a Garfield 13 gidina i jos su fit ko patike Bomel i Motte su brat i sestra i imaju po 6 godina, Ricky ima 5godina a Bleky neznam kad je doso vec je bio odrasli macak, Nora ima 7godina.Ali to su sve mesanci koje smo udomili,