• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Bizarna žaba iz amazonske prašume vrišti da bi oterala predatore: Ako se usuđujete, poslušajte ove krike

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ultrazvučno oglašavanje žabe "pljačkaša" treba da izazove šok i ulije strah u kosti i bol u uši grabljivim životinjama koje je napadaju

  • 0
Žaba "pljačkaš" Foto: Shutterstock/Mendesbio

U amazonskoj prašumi živi bizarna žaba koja ispušta čudne krike da bi uplašila i oterala predatore. Ali, ona to ne radi "tek tako": iz dubine grla emituje ultrazvučne signale, a oni, kako smatraju biolozi, izazivaju šok i bol kod potencijalnog grabljivca koji beži glavom bez obzira.

U životinjskom svetu, odbrana od predatora može se postići na mnogo načina: ako ne možete da trčite ili uzvratite, možete se sakriti ili kamuflirati, oponašajući cvet, list ili kamen.

Grupa naučnika sa Univerziteta "Unicamp" u Sao Paulu, u Brazilu, otkrila je da jedna vrsta žabe - poznate kao glineni pljačkaš - rasteruje potencijalne neprijatelje tako što ultrazvučno vrišti, piše Discoverwildlife.

Glinena žaba pljačkaš je uobičajena u brazilskoj Atlantskoj obalskoj šumi gde živi među lišćem, na šumskom tlu. Jajašca koja ženka položi su dužine 60 mm i izlegu se direktno u male žabe (nemaju fazu punoglavca). Ovaj nedostatak zavisnosti od stajaće vode pomogao je glinenoj žabi da se prenamnoži u amazonskim šumama.

Naučnici su primetili da se ove žabe oglašavaju na nekoliko načina, u zavisnosti od stepena opasnosti kojoj su izložene. Osim krika koje ljudsko uvo sasvim lepo čuje, ova žaba emituje i ogroman broj ultrazvučnih glasova, ali samo pod posebnim okolnostima. Kad god bi se žabe mnogo uplašile, izvile bi leđa i širom otvorile usta, emitujući gotovo nečujne ultrazvučne krike. Zanimljivo je da su se oglašavale uobičajeno kad su zatvarale usta.

Istraživači smatraju da ovi "nečujni" pozivi funkcionišu kao zvučni "udarac", izazivajući šok i bol potencijalnom predatoru, ili možda žele da privuku većeg predatora, kako bi trenutna pretnja - pobegla!

Ultrazvučno oglašavanje je retko kod žaba i proizvode ih samo tri azijske vrste, radi polno-teritorijalnih pretenzija.

Glinena žaba pljačkaš je jedina poznata vrsta koja ultrazvučno vrišti u samoodbrani, a istraživači nameravaju da utvrde kako ona stvara ovaj zvuk i koliko je on jak.

Poslušajte kako zvuče krici jedne šumske žabe!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari