• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan sećanja na černobiljsku katastrofu: U ovom delu sveta životinje našle svoju oazu

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 1 min.

Godine 2016. Ujedinjene nacije su 26. april proglasile danom koji podseća čovečanstvo na to koliko malo je potrebno da civilizacije i sav živi svet na našoj planeti zauvek budu zbrisani samo jednim klikom

  • 0
Konj Przevalski Foto: Shutterstock/Michael Repenning

Međunarodni dan sećanja na černobiljsku katastrofu, najznačajnije nenamerno ispuštanje radioaktivnosti u životnu sredinu, obeležava se u celom svetu danas, 26. aprila. Ovaj dan su 2016. godine ustanovile Ujedinjene nacije, u znak sećanja na eksploziju u prvoj ukrajinskoj nuklearnoj elektrani 1986. godine, koja je proširila radioaktivni oblak iznad današnje Belorusije, Ukrajine i Ruske Federacije. Skoro 8,4 miliona ljudi bilo je izloženo zračenju.

Od tada, organizacija UN i nevladine organizacije pokrenule su stotine različitih istraživanja, projekata pomoći u oblastima zdravlja, nuklearne bezbednosti, rehabilitacije životne sredine, proizvodnje čiste hrane.., a svake godine, 26. aprila, svet sa tugom i brigom obeležava Međunarodni dan sećanja na na černobiljsku katastrofu.

Medvedi, vukovi, risovi, bizoni, jeleni, losovi, dabrovi, lisice, jazavci, divlje svinje, pa i psi i mačke - nekadašnji kućni ljubimci - samo su neke od vrsta koje su našle srećan dom u ovom radioaktivnom području, opasnom po život.

Zajedno sa većim životinjama, različiti vodozemci, ribe, crvi, bakterije... naselili su ovo opustelo okruženje i učinili ga svojim domom.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari