• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nilski konji, čuvari reke Zambezi, svom snagom brane truplo mrtve hipo-bebe od gladnih krokodila čistača

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Zadivljujući snimak gotovo svakodnevne borbe napravljen je duž obala Luangve, pritoke reke Zambezi u Zambiji

  • 0
Nilski konji napadaju krokodila Foto: Shutterstock/FADIL YOUNESS

Nilski krokodili su poznati po majstorskim lovačkim veštinama i mogu da narastu do zapanjujuče dužine od pet metara. Oni dele životni prostor sa nilskim konjima sa kojima žive u kakvoj-takvoj zajednici. Kad nilski konj ugine, on postaje primamljiv i lako dostupan obrok gladnim čistačima reke.

Priroda se ovako sama reciklira: ništa ne sme da propadne.

Nilski konji poznati su po društvenom ponašanju: oni koegzistiraju sa svojim reptilskim susedima krokodilima - ali ne uvek.

U ovom slučaju, tri nilska konja, uključujući jednu majku, pokušavaju da zaštite leš bebe nilskog konja od gladnih krokodila: to je iskonski sukob u kome se čuvari reke ujedinjuju protiv nemilosrdnih čistača.

Krokodilska kuhinja je degutantna i surova, jer podrazumeva drobljenje i gutanje žrtava.

Alison Lesli, stručnjakinja koja proučava nilske krokodile, kaže da je pritisak čeljusti ovog reptila jednak težini od oko 900 kilograma, pri čemu oni sasvim zdrobe svoju žrtvu. Osim toga, krokodili snažno protresaju plen sve dok mekši delovi, poput kože ili iznutrica, ne skliznu bez napora niz njihovo grlo. Krokodili međusobno sarađuju u ovakvim situacijama, oslanjajući se jedni na druge da bi uhvatili plen i koristie sinhronizovane pokrete za lov, ubijanje i konzumiranje žrtve. Krokodili se inače hrane ribom i leže ispod vode, vrebajući priliku koja će im omogućiti da lako dođu do obroka, kao što se desilo i na ovom snimku, piše AnimalAroundeTheGlobe.

Pogledajte upečatljivi video snimak borbe čuvara reka protiv nemilosrdnih čistača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari