• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Tera, ženka leptira monarha koju je prošle godine udomio par Kanađana, odletela u neki drugi, bolji svet

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Leptirica nije uspela da migrira u topli Meksiko sa svojim šarenim prijateljima, ali se uselila u dom porodice koja joj je pružala ljubav do trenuta kad je starost postala jača od života

  • 0
Leptir monarh Foto: Shutterstock/Kelly Nier

"Imam tužne vesti: jutros sam pronašla Teru ovako kako je vidite. Otišla je mirno noćas, ležeći na svom omiljenom mestu. Bila je naša radost. Tom i ja smo plakali zbog Tere", piše u objavi na Fejsbuku koju je nedavno postavila "udomiteljka" ženke monarha, leptira koji je lane postao član ove porodice.

Thedodo je nedavno objavio priču o Terinom usvajanju.

Krajem leta svake godine, bezbroj monarh leptira napuštaju svoje sezonske domove u Kanadi kako bi izbegli dolazak predstojih hladnoća i odatle migriraju u toplije krajeve Meksika.

Ljubiteljka leptira Debi Toner dobro poznaje ovaj ciklus života leptira i znala je da nešto nije u redu sa leptirom koji se krajem avgusta prošle godine zadržao ispred njenog doma u Kanadi, pokušavajući da leti.

Debi je odlučila da leptira unese u dom kad padne mrak, da ne bi ostao napolju sam i bespomoćan.

Narednih dana je postalo jasno da monarh neće moći da se pridruži ostalima na njihovom putovanju na jug. Umesto tog puta, leptir je dobio nešto što malo koji leptir ima: dobio je ime Tera.

"Naposletku je postalo previše hladno da bi Tera izlazila napolje", priseća se Debi. Ona i njena porodica napravili su udoban prostor za Teru, toplo bezbedno mesto da bi se sklonila od surovih vremenskih uslova.

U narednim mesecima, Tera je postala više od neobičnog prijatelja Tonerovima.

"Ona je deo naše porodice i prisustvovala je večerama na Dan zahvalnosti, povodom Božića i u vreme Uskrsa".

Tera je jedini divlji leptir stotinama kilometara unaokolo, ali nikad nije bila usamljena. Tonerovi su primetili da bi se Tera obradovala kad god bi joj se neko iz porodice približio i uzbuđeno je mahala krilima, a posebno kad bi osetila sunčeve zrake: tada je širila krila i upijala toplinu.

Da Terra nije pronađena prošlog leta, verovatno ne bi preživela više od nekoliko dana u divljini, ali je zahvaljujući Tonerovima prkosila samoći.

Terina priča nije mogla da traje večno: sedam meseci nakon dolaska u kuću Tonerovih, punoj topline i ljubavi, Tera je uginula od starosti i pokopana je u porodičnoj bašti.

Svet je lepše mesto zbog leptira poput Tere, a život Tonerovih je, kako kažu, bio bolji, jer su voleli ovog leptira.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari