• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Današnji dan posvećen je borbi za okončanje patnje životinja koje žive u laboratorijama i u njima umiru

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan laboratorijskih životinja obeležava se 24. aprila, sa ciljem okončanja patnje nemoćnih bića na kojima se obavljaju eksperimenti

  • 0
Laboratorijske životinje Foto: Shutterstock/unoL

Svetski dan laboratorijskih životinja obeležava se u svetu svakog 24. aprila, kada se svi poštovaoci prirode zalažu za okončanje patnje životinja u laboratorijama i njihovu zamenu naprednim naučnim tehnologijama kojima živa bića nisu potrebna radi eksperimenata.

Laboratorijske životinje se koriste za biomedicinska istraživanja radi otkrivanja uzroka, dijagnoze i lečenja bolesti, ali i u kozmetičkoj industriji i mnogim drugim opitima.

Pošto su neke životinje slične ljudima, miševi dele više od 98 posto DNK sa čovekom i podložni su sličnim bolestima, pa i najtežim, kao što je kancer.

Postoje napori da se smanji broj životinja koje se koriste u testiranju, ali se mnogi pokušaji uglavnom svode na planove. Stoga je i osmišljen Svetski dan posvećen laboratorijskim životinjama koji se sastoji od svih vidova borbe da se stane na put eksploataciji i mučenju nedužnih i nemoćnoh pripadnika sveta faune.

Alternativne metode koje mogu zameniti istraživanje na životinjama između ostalih su algoritmi i mikrodoziranje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari