• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Minulog vikenda obeležen Međunarodni dan poštovanja kokoški

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svakog 4. maja u svetu se posebna pažnja posvećuje poboljšanju uslova života ptica koje su vekovima izložene najvećem zlostavljanju

  • 0
Kokoška Foto: Shutterstock/Stockphoto mania

Protekli vikend ljubitelji ptica obeležili su na poseban način, odajući poštovanje ptici koja je pripitomljena pre oko 8.000 godina. Međunarodni dan poštovanja kokoški obeležava se u svim zemljama svakog 4. maja i to je dan za iskazivanje i promociju saosećanja i respekta prema kokoškama i drugoj domaćoj živini.

Dan posvećen poštovanju svih koka sveta počeo je da se obeležava na današnji dan 2005. godine. Aktivistkinja Karen Dejvis pokrenula je ovaj dan ne samo da bi podigla javnu svest za kokoške, već i za druge domaće ptice koje žive na farmama, poput ćurki i patki. Uzgajanje ovih ptica je važno zbog proizvodnje hrane, ali i zbog eksperimenata, obrazovanja i zabave, jer mnoge vrste živine su dobri kućni ljubimci.

Međunarodni dan poštovanja kokoški ima za cilj da smanji patnju i nevolju ovih ptica podizanjem svesti javnosti o njihovom položaju i sudbini koja se uglavnom završava na tanjirima. Dan koka takođe naglašava važnost i prednosti veganskog načina života.

Kažu da su kokoške potomci pticolikih dinosaurusa. Mužjaci živine se zovu petlovi, a ženke su koke. Kokoške su najrasprostranjenije pripitomljene ptice koje se viđaju skoro svuda gde živi čovek.

Divlje kokoške su evoluirale od divljih ptica iz džungle i nalikuju pilicama iz jugoistočne Azije koje su živele pre 50 miliona godina. DNA analiza i matematički modeli prate poreklo koka unazad do pre 58.000 godina.

Postoji zanimljiv uvid u ove brojke: prva amnionska jaja postojala su pre otprilike 340 miliona godina, a prva kokoška je živela pre otprilike 58.000 godina što rešava prastaro pitanje ko se prvi pojavio - kokoška ili jaje.

Kokoške Foto: Pixabay

Kokoške su pripitomljene pre oko 8.000 godina u jugoistočnoj Aziji, a zatim se ova praksa proširila po celom svetu. Isprva živina nije korišćena u ishrani, već za zabavu, kroz borbe petlova. Tek između 400. i 200. godine pre nove ere, ljudi su počeli da koriste živinsko meso za ishranu.

Ipak, sudbina ovih neverovatnih ptica nikada nije bila dobra od dana kada smo ih pripitomili. Živina je stradala zbog loših uslova života i stalnog zlostavljanja. Da bi se stvorili bolji uslovi za živinu živini, "United Poultry Concerns je pokrenuo Međunarodni dan poštovanja kokoški.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari