• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Opasna igra sa životom: Nestašni rakun se ušunjao u elektranu i ostavio 16.000 domova bez struje

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Rakun, za koga se ne zna da li je preživeo, izazvao nestanak električne energije u Ouk Kriku i Južnom Milvokiju nakon čeprkanja po opremi u podstanici kojom upravlja We Energies

  • 0
Rakun Foto: Pixabay/Gotti1979

Jedan radoznali i nestašni rakun nedavno je izazvao nestanak struje bez koje je ostalo oko 16.000 ljudi. Potrošači u Ouk Kriku i Južnom Milvokiju ostali su bez električne energije u subotu 20. aprila oko 21 sat. Kompanija We Energies je saopštila da su ekipe za hitne intervencije uspele da reše problem i povrate struju za oko 8.000 kupaca do 22 sata, prenosi Mirror.

U saopštenju kompanije stoji da se izvode radovi koji bi trebalo da što pre omoguće snabdevanje strujom preostalim pogođenim potrošačima.

Radoznali rakun navodno se uvukao među opremu na trafostanici, ali se ne zna da li je preživeo.

Incidenti sa životinjama kao što je ovaj izazivaju oko 10 procenata svih nestanka struje koje We Energies doživljava svake godine. Srećna okolnost je što se većina havarija koje izazovu životinje može popraviti prilično brzo.

Sličan incident dogodio se u februaru u Torontu u Kanadi, gde je oko 7.000 potrošača ostalo bez struje više od dva sata nakon što je usamljeni rakun pronašao transformator na prenosnoj stanici. Portparol kompanije "Hidro One" kaže da je tražila načine da nezvanična maskota grada ostane podalje od prenosnih stanica nakon velikog nestanka struje u centru Toronta. Portparolka kompanije izjavila je da su ekipe potvrdile da je prekid izazvao rakun, "jer je životinja, nažalost, poginula na licu mesta i bila je mrtva kad su stigli".

"Kada se dogodi nešto ovako, sistem se prebacuje na zaštitu od daljeg oštećenja", kaže portparolka Ticijana Bačega Roza i dodaje da životinje budu privučene toplinom koju elektrane emituju. Osim razmatranja svih mera koje treba da spreče buduće slične incidente, Roza napominje da su sa slučajevima upoznati i stručnjaci za životinje koji treba da utvrde kako je rakun ušao u stanicu za prenos. Bačega Roza ukazala je na druge napore organizacije za zaštitu životinja, kao što je izgradnja visokih platformi koje recimo treba da onemoguće orlove od gnežđenja.

Nestanak struje koje izazivaju životinje može se sprečiti boljom zaštitom i ograđivanjem postrojenja i opreme.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari