• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine poslednja sreda u maju rezervisana je za vidru, majstora prilagođavanja životu u vodi i na kopnu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Koreni praznika posvećenog jednom od najboljih plivača na svetu sežu do 2009. i događaja "Otterly Mad Week", a završavaju se 2016. Svetskim danom vidre pri Međunarodnom IOSF fondu

  • 0
Vidre Foto: Shutterstock/Jane Rix

Svake godine, poslednje srede u maju, svet proslavlja postojanje vidre, jedinstvene i razigrane životinje koja ima ključnu ulogu u čovekovom ekosistemu. Svetski dan vidre je globalni događaj posvećen podizanju svesti o ovim fascinantnim životinjama, njihovim staništima i pretnjama sa kojima se suočavaju. To je dan za učenje, deljenje i doprinos očuvanju vidra, vrste koja mnogima donosi radost i koja igra ključnu ulogu u našem ekosistemu.

Koreni Svetskog dana vidre sežu do 2009. godine, kad je upriličen "Otterly Mad Week", jednonedeljni događaj ispunjen obrazovnim programima, zabavom i fokusom na ovu životinju. Ovakva inicijativa je bila prva takve vrste, sa ciljem da rasvetli vidre i njihov značaj u ekosistemu. Bila je to nedelja ispunjena aktivnostima, informativnim sesijama i angažovanjem pojedinaca i društava, sa ciljem boljeg upoznavanja sa životom ove vodene životinje.

U 2014. događaj je prerastao u Međunarodni dan svesti o vidri, proširivši svoj domet i uticaj. Dan je bio posvećen edukaciji javnosti o 13 vrsta vidri i izazovima sa kojima se suočavaju, uključujući gubitak staništa, lov i zagađenje. Bio je to dan kada su se okupili zaštitnici prirode, edukatori i entuzijasti vidre kako bi podelili znanje, podigli svest i promovisali zaštitu ovih stvorenja.

Događaj je napravio još jedan značajan skok 2016. kada se transformisao u Svetski dan vidre Međunarodnog fonda za preživljavanje vidri (IOSF). Ovaj dan, kakav danas poznajemo i obeležavamo, predstavlja globalnu proslavu i poziv na akciju za zaštitu i očuvanje vidri širom sveta. IOSF igra ključnu ulogu u ovom događaju, predvodeći napore za podizanje svesti i edukaciju ljudi o tome kako da zaštite prebivačišta vidre, jednog od najboljih plivača na svetu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari