• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan papagaja, ptice čiji se mužjaci i ženke skoro uopšte ne razlikuju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine 31. maja obeležava se dan stanovnika tropskih i suptropskih predela koji su poznati po živopisnom izgledu i inteligenciji

  • 0
Papagaji Foto: Shutterstock/Martin Mecnarowski

Svetski dan papagaja, koji se obeležava 31. maja svake godine, dan je koji slavi papagaja kao lepu i neobičnu pticu reda Psittaciformes koja postoji u 398 vrsta, podeljenih u 92 roda. Papagaji uglavnom žive u tropskim i suptropskim regionima.

Jedna trećina svih vrsta papagaja je trenutno ugrožena što ih čini pticama sa najvećim ukupnim rizikom od izumiranja od bilo koje druge grupe ptica.

Papagaji imaju pantropsku rasprostranjenost, a nekoliko vrsta živi u umerenim regionima južne hemisfere. Neke karakteristike papagaja uključuju jake, zakrivljene kljunove, uspravan stav, jake noge i noge ukrašene kandžama. Veliki broj papagaja ima živopisne boje, a neki su i višebojni. U vizuelnom spektru, većina papagaja pokazuje malo ili nimalo polnog dimorfizma, a što se tiče njihove veličine, oni su ptice koje se viđaju od najmanjih do pravih pernatih džinova.

Rani zapis o "papagaju kućnom ljubimcu" datira iz 1504. godine, jer je Henri VIII posedovao afričkog sivog papagaja. Doba istraživanja sveta trajalo je od ranog 15. do ranog 17. veka, a obeležili su ga evropski brodovi koji su plovili u potrazi za novim trgovačkim putevima. Nekoliko vrsta životinja je pristiglo sa ovih putovanja.

Papagaji iz Indije, Afrike i Južne Amerike najčešće su donošeni u velikom broju sa ovih istraživačkih putovanja. Pokazalo se da su ove šarene ptice izuzetno lake za pripitomljavanje i lako su se transportovale sa dugih, neugodnih pomorskih putovanja nazad u Evropu.

Papagaji Foto: Shutterstock/Eric Isselee

Ipak, samo mali broj ljudi je znalo ponešto o životni potrebama papagaja što je rezultiralo uginućem mnogih ptica u tranzitu. Međutim, papagaji su prošli mnogo bolje od osetljivijih vrsta ptica. U evidenciji ptica koje su čuvane u menažerijama, preteči zooloških vrtova, privatnih kolekcija elite i umetničkih dela ptica od 16. do 18. veka, navode se papagaji, fazani, nojevi i druge dugovečne ptice koje se relativno lako drže.

Većina papagaja kućnih ljubimaca često pristižu iz divljine, a mali broj vlasnika dozvoljava im da izraze i pokažu svoje najosnovnije instinkte ptica kao što su letenje, pripadnost jatu i parenje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari