• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Pas proglašen "suviše prijateljskim" za policijsku akademiju hrabro spasavao žrtve zemljotresa na Tajvanu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osmogodišnji labrador retriver Rodžer "pao" na upisu u policijsku akademiju zbog razigranosti, ali se fenomenalno pokazao u spasilačkim i tragačkim misijama i čeka zasluženu penziju

  • 0
Pas Rodžer Foto: Facebook/Chen Chi-Mai

Jedan labrador retriver sa Tajvana "pao" je na upisu u policijsku akademiju zbog toga što je bio previše razigran, ali je bio spasilac i tragač, uključujući i nedavnu pomoć žrtvava zemljotresa jačine 7,4 stepena koji je pogodio ovu državu prošle nedelje. Osmogodišnji pas Rodžer prvobitno je obučavan da pronalazi narkotike. U Centru za uzgoj i obuku pasa detektora Carinske uprave u gradu Tajčung, javila je tajvanska zvanična centralna novinska agencija (CNA). Ali on je "pao" na ispitu zbog toga što je bio "previše prijateljski nastrojen i razigran", rekao je njegov rukovodilac Li Hsin Hung, prenosi People.

Ipak, pas je pridružio jednom važnom timu - za potragu i spasavanje u vatrogasnom birou Kaosjunga i danas ima zvanje visokog oficira.

Prva Rodžerova spasilačka misija odvijala se 2018. nakon zemljotresa jačine 6 stepeni Rihterove skale, rekao je vođa tima za potragu i spasavanje Čen Či-san. Ubrzo je postalo jasno da je Rodžerova razigrana priroda učinila psa savršenim u obavljanju tog posla.

Od tada je Rodžer pomogao u sedam misija. Najnovija se desila nakon što je zemljotres pogodio istočnu obalu Tajvana 3. aprila. Posle potresa jačine 7,4 stepena - najvećeg zemljotresa koji je zemlja doživela u poslednjih 25 godina - pas je pomogao da se locira teloa 13. žrtve zemljotresa, 21-godišnje žene zatrpane u ruševinama u Nacionalnom parku Taroko.

Nakon uspešne potrage, pas je raznežio sva srca ponašanjem u nedavnim vestima, od pokušaja da izgrize mikrofon novinara do cepanja plišane igračke dok ga je snimala kamera.

Rodžer naporno radi sa kolegama tragačima i spasiocima i biva nagrađen igračkama i grickalicama. I nakon spasilačke misije pas je bio pun energije, rekao je gradonačelnik Kaosjuga Čen Či-Mai, dodajući da je Rodžer imao dovoljno snage da uživa u poslasticama.

Nakon što je dobio sladoled-igračku, Rodžer se svima smešio uprkos tome što je bio veoma iscrpljen. Iako razigran kao štene, Rodžer je zapravo već starac i stigao je do kraja karijere psa tragača i spasioca. On će uskoro napuniti 9 godina i to je uzrast koji Vatrogasna služba Kaosjunga smatra "zrelim" za penzionisanje. Rodžer će, kako tvrdi Či-san, uskoro biti penzionisan i udomljen u dobrom domu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari