• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan najugroženijih gmizavaca sa oklopom

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Praznik svih kornjača sveta, 23. maj osmislila je 1990. "American Tortoise Rescue", organizacija koji vode Suzan Telem i Maršal Tompson

  • 0
Kornjača Foto: Pixabay/ivabalk

Kornjače su omiljeni junaci parabola, priča i drugih književnih rodova, ali su i junakinje crtaća i naučno-popularnih emisija. Danas se slavi njihov dan i svaki 23. maj u svetu se obeležava kao dan jedne od najstarijih i najotpornijih životinja na svetu.

Ovi gmizavci žive u mnogim regijama širom sveta i imaju važnu ulogu u svojim ekosistemima. Osim što kopaju rupe u kojima se nastanjuju i druge životinje, kornjače održavaju plaže čistima hraneći se uginulom ribom koju more nanese na obalu. Kornjače održavaju ekološku ravnotežu i stoga je važno sačuvati ove životinje. Neke vrste kornjača žive isključivo u morima i vodama, dok su druge stanovnici gustih džungli i travnatih prebivališta.

Prvi put osmišljen 1990. od strane "American Tortoise Rescue", Svetski dan kornjača obraća pažnju na opasnost koja se nadvila dan našim prijateljima sa tvrdim (i mekim!) oklopom koji pate i skoro su na ivici izumiranja zbog izlovljavanja i masovne krađe njihovih jaja.

"American Tortoise Rescue" su stvorili Suzan Telem i Maršal Tompson, bračni par aktivista za životinje koji su imali posebnu strast prema kornjačama. Oni organizuju dobrotvorne akcije i rade širom sveta kako bi pomogli u zaštiti ovih neverovatnih stvorenja, a osmislili su Svetski dan kornjača kako bi se u njegovo obeležavanje uključili svi dobronamerni ljudi i institucije i proširili svest o opadajućim populacijama kornjača u sve ugroženijim svetskim staništima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari