• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Gde se ptice odmaraju kad lete iznad okeana

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptice imaju različite strategije kad putuju preko velikih voda, a jedna od njih je i zaustavljanje na čamcima i brodovima

  • 0
Ptice selice Foto: Shutterstock/Fotogenix

Neki pripadnici ptičijeg sveta su sposobni za zaista neverovatne podvige, od letenja bez mahanja krilima više od pet sati do toga da ne prestaju da lete više od 10 meseci uzastopno! Međutim, vreme provedeno u vazduhu može da umori čak i najiskusnije letače.

Gde se ptice odmaraju kada lete iznad okeana? pita se Iflscience.

Nekim pticama najbolja strategija je da se uopšte ne zaustavljaju. Studija iz 2021. godine pratila je pet vrsta koje su letele na velike udaljenosti tokom jesenje migracije i otkrila da su se vrste poput sivog sokola (Falco peregrinus) i morskog jastreba (Pandion haliaetus), oslanjale na stabilne uslove vetra koji im je omogućavao podizanje i lebdenje i štedeo energiju za duga putovanja.

Donedavno se pretpostavljalo da uzdizanje pomoću vetra ne može da se odvija ili se ne dešava pri površini mora. Naučnici su to demantovali i otkrili da ptice selice prilagođavaju rute svog leta kako bi iskoristile najbolje uslove vetra i uzdizanja dok lete iznad mora, što im pomaže da izdrže let stotinama kilometara.

Procenjuje se da su 2.000 vrsta ptica – ili 20 procenata ukupne ptičije populacije u svetu – redovni migranti. Dok su neki kopneni migranti odredili mesta za zaustavljanje koja su korišćena generacijama, istraživači su otkrili mnogo veći broj ptica koje koriste brodove kao odmorišta nego što se ranije mislilo.

Ptice selice Foto: Shutterstock/Delmas Lehman

"Odmaranje na brodovima se smatra izuzetnim i anegdotskim događajem u ornitološkoj literaturi", pišu autori rada objavljenog 2022. godine. Ovi istraživači su sproveli okeanografsku kampanju u Sredozemnom moru i zabeležili 13 različitih vrsta ptica koje su se zaustavljale na čamcima tokom njihove 25-dnevne ekspedicije. Tim je otkrio da je srednja dužina vremena odmaranja ptice na brodu 42 minuta, ali smatra da je to vreme relativno kratko zbog nedostatka hranu ptice moraju da unesu. Ipak, istraživači veruju da je većina ptica odlučila da se odmori usled lošeg vremenom ili su bile u fizički lošem stanju.

Koristeći svoje podatke o pticama, istraživači su procenili da bi skoro 4 miliona ptica moglo da iskoristi brodove u centralnom Mediteranu kao mesta za zaustavljanje, što najavljuje i dodatna istraživanja o uticaju pomorskog saobraćaja na jesenju migraciju ptica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari