• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačke lutalice postale zaštitni simbol meksičke Nacionalne palate i nova obaveza države

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ove mačke su ušle u istoriju, pošto ih je vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila "živom svojinom" čime su postale prve životinje u Meksiku sa tim epitetom

  • 0
Mačke Meksiko Foto: Shutterstock

U Nacionalnoj palati Meksika, gde se nalazi sedište izvršne vlasti ove države, 19 mačaka lutalica odnedavno može da šeta slobodno velikom baštom i istorijskim, kolonijalnim hodnicima zgrade, a prema novoj deklaraciji Vlade, briga o njima sada postaje obaveza države.

"Mačke imaju pristup svakom delu palate i mogu se videti u hodnicima, dok se ljudi susreću, daju intervjue i hodaju oko novinarskih kamera", rekao je veterinar palate Hesus Arijas, a prenosi Njujork post.

Mačke iz palate su ušle u istoriju pošto ih je vlada meksičkog predsednika Andresa Manuela Lopeza Obradora proglasila "živom svojinom", čime su postale prve životinje u Meksiku sa tim epitetom.

Svojina vlade se obično odnosi na nekretnine i drugu nepokretnu imovinu, ali su mačke, zahvaljujući novoj deklaraciji, postale obaveze ministarstva finansija. Sada mora da im se plaća hrana i nega dok su žive, pa i nakon što Obrador bude napustio funkciju u oktobru.

"Mačke su sada simbol Nacionalne palate Meksika i moramo da se pobrinemo da budu dobro zbrinute", rekla je Adrijana Kastiljo Roman, generalna direktorka Nacionalne palate.

Mačke Foto: Shutterstock

Obradoru društvo prave mačke Bouvi, Belof, Nube, Koko, Jema, Olin, Balam.., a meksički predsednik kaže da mačke "dominiraju" palatom i često hodaju ispred njega tokom zvaničnih ceremonija.

Ne zna se kada su se mačke prvi put pojavile u palati, niti kako su ušle u zgradu. Dok 19 mačaka stalno živi u Nacionalnoj palati, brojne druge mačke dolaze i odlaze. Osoblje palate pretpostavlja da se one ušunjaju noću kroz malu rupu u kapiji.

(Tanjug/Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari