• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slon sa ranča "Neverland" Majkla Džeksona oporavlja se posle ozbiljne operacije kljove u zoo-vrtu Džeksonvil

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Za Alija, 34-godišnjeg slona, koji je živeo na imanju preminulog pevača, poseta zubaru bila je mnogo stresnija nego drugim životinjama

  • 0
Slon Slon (ilustracija) Foto: Pixabay/AndreZan

Kako izveštava lokalna Džeksonvilska stanica "First Coast News", slon preminule pop zvezde Majkla Džeksona uspešno se oporavlja posle troipočasovne operacije uklanjanja kljove. Zahtevna stomatološka intervencija je izvedena krajem marta u Alijevom sadašnjem domu, zoološkom vrtu i baštama Džeksonvila na Floridi. Trideset eminentnih stručnjaka za sisare, uključujući veterinarske stomatologe za konje, anesteziologe i veterinare, pristigli su iz SAD, Južne Afrike i Indije da pomognu u operaciji mužjaka slona, prenosi People.

"Bila je potrebna cela ekipa da koordinira ovom složenom medicinskom procedurom koja je sprovedena nad našom najvećom životinjom u zoološkom vrtu“, izjavio je Kori Neatrur iz Džeksonvilskog zoološkog vrta, u objavi na Fejsbuku od 28. marta.

"Ova operacija ne bi bila uspešna bez velikog broja ljudi. Alijeva priča je podsetnik na ogromne napore i brigu koje ulažemo za životinje".

Slon Ali imao je probleme zbog zaražene kljove još od 2019. godine i prošao je pripremne procedure te godine, ali i 2023. Zoološki vrt u Džeksonvilu je pre nekoliko godina doneo odluku da ukloni ostatak njegove kljove, piše u objavi zoološkog vrta na Fejsbuku.

Zbog složene anatomije, veličine kljove i vremenskih ograničenja anestezije kod tako velikog pacijenta, bio je potreban tim od 30 ljudi da pomogne Aliju i uspešno izvede stomatološku operaciju. Portparolka zoološkog vrta Emili Long kaže da se veliki deo Alijeve klove polomio pre 15 do 20 godina, verovatno u igri, a ono što je od nje ostalo se inficiralo u poslednjih nekoliko godina.

Zoološki vrt je donirao Alijevu kljovu Smitsonijan muzeju radi istraživanja i čuvanja.

Rođen u divljini, Ali je poklonjen zoološkom vrtu u Džeksonvilu i preselio se iz svog doma na ranču Neverlend 1997. godine. On je jedan od tri afrička slona koji borave u zoološkom vrtu, pored ženki Tandi i Šina, kojima će se ponovo pridružiti nakon oporavka od operacije.

Ovo nije prvi put da je Ali dospeo na naslovne strane: 2018. je nakratko pobegao iz svog zoološkog vrta, kada je kapija ostala otvorena. Slon je tada odlutao kroz otvorenu kapiju i pronašao put do dvorišta, ali su ga čuvari brzo vratili u ograđeni prostor, zahvaljujući Alijevoj slabostzi prema poslasticama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari