• 1

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svetski dan životinja lutalica: Pokažite ljubav, pažnju i saosećanje svim četvoronošcima bez doma i vlasnika

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Svake godine 4. aprila u svetu se obeležava dan životinja lutalica koje su, prema najnovijim statistikama, preplavile čak i najveće gradove sveta

  • 1
Napušteni ljubimci Foto: Pixabay/Andrey_and_Olesya

Dok u toplini doma uživate u pogledu na svog lepog, negovanog i zadovoljnog kućnog ljubimca, pomislite li ponekad na sve one životinje koje su nekad bile nečije, ali im je zlosrećna sudbina namenila drugačiji nastavak života?

Danas je 4. april, Svetski dan životinja lutalica, i obeležava se u svetu svake godine. To je dan kad na svaki način treba pokazati ljubav, pažnju i saosećanje četvoronošcima bez doma i vlasnika. 

Divlje životinje u urbanim sredinama nisu samo zalutale lisice, lasice, šakali, ježevi... Divlja može da bude i domaća vrsta rođena u divljini, dok je životinja lutalica ona koja je napuštena ili izgubljena.

Širom sveta lutaju životinje koje nemaju kud, već da se same snalaze i po potrebi sele od nemila do nedraga, često proganjane, tučene, trovane i usmrćivane. Stotine miliona životinja bivaju autanazirane svake godine, jer ne mogu da nađu dom, a za toliko mnogo životinja bez vlasnika u ionako prebukiranim azilima i prihvatilištima nema mesta.

Mislite da ne možete mnogo da učinite povodom ovog gorućeg pitanja? I te kako možete!

Prvo što možete da uradite da biste pomogli životinjama lutalicama je sterilizacija sopstvenog kućnog ljubimca. Zbog čega dopuštati dodatno razmnožavanje mačaka i pasa kad već toliko mnogo napuštenih životinja očajnički traži domove?

Želite da postanete vlasnik kućnog ljubimca? Idite do lokalnog prihvatilišta za životinje, jer vas tamo, sasvim sigurno, čeka vaš budući četvoronožac.

Napušteni kućni ljubimci u Srbobranu Foto: Instagram/Animal_Resque_Nikola

Svedoci smo pojave sve većeg broja rasnih mačaka i pasa na ulicama, jer mnogi neodgovorni vlasnici odluče da svog maženog i paženog i skupo plaćenog ljubimca izbace iz doma. Udomljavanjem psa ili mačke iz azila uštedećete novac koji biste dali za njegovu kupovinu, ali to ne znači da ste sa troškovima sasvim završili. Čeka vas čipovanje ljubimca, nabavka hrane i drugih potrepština, a iznad svega pripremite za novog člana svoje porodice mnogo ljubavi i strpljenja. Psi i mačke iz azila često imaju posledice jakih trauma iz bivše porodice ili sa ulice, pa se naoružajte blagošću i vremenom kako biste bili sigurni da će vaš ljubimac biti sasvim srećan i miran.

Ukoliko niste u mogućnosti da udomljavanjem pomognete životinjama lutalicama, uvek možete posetiti azile i prihvatilišta i odneti hranu, staru ćebad, igračke njihovim štićenicima, ili uplatiti izvesnu sumu novca kako biste pomogli osoblju koje brine o ovim nevoljnicima na četiri noge.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sonja

    5. april 2024. | 15:10

    Kad prijavim komšiju za izbacivanje štenadi na ulicu niko ni da mrdne prstom!