• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Pojačanje za zoo-vrt: Preslatka ženka dik dika stigla u Vorčesteršir da zasnuje porodicu

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mala Tviglet, pripadnica jedne od najmanjih antilopa na svetu, predmet je međunarodnog dogovora o uzgoju, iako nije ugrožena na IUCN listi

  • 0
Antilopa dik dik Foto: Shutterstock/matthieu Gallet

Jedna od najmanjih vrsta antilopa na svetu stigla je u Veliku Britaniju kao deo međunarodnog uzgoja ove zaštićene vrste. Ženka dik-dika zvana Tviglet došla je u zoološki vrt "All Things Wild" u seocetu Haniburn blizu Ivšema (u regiji Vorčesteršir) iz "Wild Discovery" vrta u Prestonu.

Posebna karakteristika vrste je izdužena njuškica koja se spaja sa nosom: to joj omogućava lakše hlađenje dok diše ili dok preživljava strah od pretnje nekog grabljivca. Boja dik dika varira od žućkasto-sive do crvenkasto-smeđe na leđima i od sive do bele na stomaku. Dik dik ima veoma mali rep. Ženke su malo veće od mužjaka (oko 35cm), a rogove imaju samo pripadnici jačeg pola, javlja BBC.

Ova ženkica zasad je sama, ali će joj se kasnije ove godine pridružiti i mužjak.

Dik dik antilope imaju monogamni odnos sa drugom jedinkom. Ženke su polno aktivne sa šest meseci, a mužjaci su spremni na reprodukciju kad naune godinu. Mužjak i ženka ostaju jedno uz drugo zauvek. Tokom godine su moguća dva legla. Za razliku od ostalih preživara, dik dik se rađa s prednjim ekstremitetima položenim uz telo, a ne izduženim napred.

Iako vrsta trenutno nije ugrožena (IUCN: LC – najmanje ugrožena vrsta), u divljini joj je opstanak poremećen zbog krivolova i zadiranja u životni prostor.

"Dik-dikovi su veoma stidljive i plašljive životinje", kaže Metju Parker, jedan od zaposlenih u upravi zoo-vrta.

"Iako su mnoge populacije ovih antilopa brojne širom Afrike, ima dokaza o smanjenju nekih lokalizovanih populacija", dodaje Parker.

U zatočeništvu dik dik može da živi 17 godina, dok životni vek jedinki u divljoj prirodi nije poznat.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari