• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Srećan rođendan, Džejn Gudal!

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najpoznatija žena primatolog godinama je živela među šimpanzama u Tanzaniji kako bi stvorila jednu od najobimnijih i najprestižnijih studija primata u modernom vremenu

  • 0
Jane Goodal Džejn Gudal Foto: DANIEL KARMANN/AFP/Profimedia

Danas je rođendan Džejn Gudal, najpoznatije primatologice na svetu koja je život posvetila primatima i njihovom izučavanju. Rođena 3. aprila 1934. godine u Londonu, Gudal je poznata po tome što je godinama živela među šimpanzama u Tanzaniji kako bi stvorila jednu od najprestižnijih studija primata u modernom vremenu.

Fascinacija Gudalove ponašanjem životinja uočena je u ranom detinjstvu.

Džejn je u slobodno vreme posmatrala domaće ptice i životinje, pravila je opširne beleške i skice i čitala obimnu literaturu iz zoologije i etologije. Od malih nogu je sanjala da putuje u Afriku kako bi posmatrala egzotične životinje u njihovim prirodnim prebivalištima, piše Biography.

Gudal je sledila svoju strast prema životinjama do Nacionalnog parka "Gombe Stream" u Tanzaniji, gde ju je revolucionarni rad na proučavanju šimpanzi učinio najpoznatijom ženom primatologom na svetu.

Jedan od njenih najpoznatijih doprinosa etologiji (proučavanju ponašanja životinja) je zapažanje da šimpanze koriste alatke, što je ranije bilo povezano samo sa ljudskim bićima.

Šimpanza Foto: Shutterstock/J.K. Photo

Džejn Gudal je 1960. godine krenula u Tanzaniju da proučava divlje šimpanze: uronila je u njihove živote, zaobilazeći stroge procedure kako bi došla do otkrića o ponašanju primata. Ona je veoma cenjena članica svetske naučne zajednice i zalaže se za očuvanje životne sredine.

Između ostalog, Gudal je otkrila da šimpanze iz Nacionalnog parka Gombe "pecaju" termite koji su njihova omiljena hrana tako što ubacuju tanku granu ili stabljiku trave u brežuljak termita i sklanjaju je kada se za granu prilepe termiti, prenosi Education nationalgeographic.

Gudal danas zaokružuje devetu deceniju života i još je vatreni zagovornik očuvanja divljih životinja i životne sredine.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari