• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Pensilvaniji nađeno mladunče sove: Siroče je u azilu i oporavlja se zahvaljujući igrački koja liči na nju

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Osoblje Rejven Ridž centra za divlje životinje spasilo je pticu sigurne smrti, a pre puštanja u divljinu planira "časove" opstanka ove male buljine koje će joj "držati" sova hraniteljka Faraon

  • 0
Američka buljina Foto: Shutterstock/TPCImagery - Mike Jackson

Pufnastog i mekanog perja, mladunče velike rogate sove, poznate i kao američka buljina, nedavno je ostalo sasvim samo na golf terenu u Harisburgu u Pensilvaniji. Kada su zaštitari životinja u tom području SAD čuli za njenu sudbinu, požurili su na mesto gde se nalazila ptica koja se uskoro našla u sigurnim rukama stručnjaka u Rejven Ridž centru za divlje životinje, prenosi Thedodo.

Osoblje Rejven Ridža zna da će sova jednog dana napustiti svoje dobročinitelje, zbog čega su morali da se dobro postaraju za nju i da je odvoje od ostalih ptica iste vrste. Oni su stavili sovu u ograđen prostor gde ju je čekala mekana uteha, jastuk-igračka koja liči na nju.

Beba sova potpuno se pribila uz svoju "veštačku" mamu, kao da je reč o pravoj, živoj sovi.

Spasioci životinja u Rejven Ridžu često koriste ovu taktiku kako bi se spasene životinje osećale zaštićeno i kao da su u prirodi.

"To im je uteha", izjavila je Trejsi Jang koja se bavi rehabilitaciom životinja. Osoblje Rejven Ridža treba da postavi nekoliko fotografija odraslih sova ove vrste u kavez kako bi se siroče pripremilo za budući život u prirodi i susrete sa drugim pripadnicima svoje vrste.

"Mi ćemo kačiti fotografije sova u kavez", kaže Jang. "To ćemo raditi da bi sova mogla da ih identifikuje dok se razvija. Ne želimo da se fokusira na ljude."

Kad bela beba bude spremna, pridružiće se Faraonu, odrasloj sovi koja ima ulogu hraniteljke svim siročićima koji završe u ovoj ustanovi.

"Faraon je odličan čuvar", napisali su zaposleni u Rejven Ridžu u objavi na Fejsbuku o bebi sovi. "Uvereni smo da će sova dobiti najbolju moguću negu pod Faraonovim patronatom i da će naučiti kako da postane prava sova kako bi jednog dana mogla da ode sama u prirodu i da preživi".

Jang je potpuno uverena u uspeh povratka sove u divlju prirodu, uz Faraonovu pomoć.

"Faraon odlino obavlja svoj posao. Kad god pustimo sove u prirodu, one su potpuno spremne za samostalan život i ne žele ništa da imaju sa ljudima."

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari