• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Nova vrsta pudua, najmanjeg jelena na svetu, otkrivena u Južnoj Americi posle više od 60 godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

U suvim dolinama peruanske depresije Huankabamba pronađen majušni papkar koji ima težinu odraslog jazavičara i visok je nepunih pola metra

  • 0
Pudu Foto: Shutterstock/Andrea Mazzei

Nova vrsta najmanjeg jelena na svetu otkrivena je u centralnim Andima u Peruu i tako je postala prva nova vrsta pronađena u Južnoj Americi posle više od 60 godina.

Ranije se smatralo da postoje samo dve vrste pudua - severni i južni - koji se smatraju najmanjim jelenima na svetu, piše Iflscience.

Dok je boravio na severu Perua, istraživač Havijer Bario primetio je male čudne životijne nalik pudu jelenu.

"On je video životinje na terenu: izgledale su drugačije od onih koje žive na severu", izjavio je Bariov kolega i autor studije Điljermo D’Elija. Istraživači su sproveli genetske testove da bi utvrdili razlike u DNK, kao i morfološke analize koje su zahtevale merenje karakteristika, poput dužina lobanje muzejskih primeraka ovih malih jelena.

Zahvaljujući istraživanjima, otkriveno je da se ono što se smatralo severnim puduom zapravo može podeliti na dve vrste od kojih je jedna bila potpuno nova! Nazvana je Pudella carlae, po biološkinji Karli Đakolo. Ova vrsta jelena živi isključivo u suvim dolinama peruanske depresije Huankabamba, ali je nejasno kako se nova vrsta odvojila od svojih "rođaka".

"Još ne znamo da li je nova vrsta nastala iz populacije koja se izolovala prilikom nastajanja depresije, ili od životinja koje su se preselile i prilagodile", rekao je D’Elija. Iako su sve povezane, postoje jasne razlike između sada tri poznate vrste pudua. P. carlae se nalazi u sredini, u smislu veličine (iako su svi majušni) i teška je od 7 do 9 kg, otprilike koliko i jazavičar. Autori studije navode da je pudu visok oko 43 centimetara.

Novi pudu ima drugačiju boju u odnosu na svoje male rođake: uši su mu svetlije, a telo prekriveno krznom bogate crvenkasto braon ili narandžasto-crvene boje.

Studija je objavljena u časopisu Journal of Mammology.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari