• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan bul terijera, jedine priznate rase sa očima trouglastog oblika

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog prvog aprila u svetu se obeležava dan psa koji je stvoren da bi se borio, ali živi da bi voleo i čuvao vlasnika i porodicu

  • 0
Bul terijer Foto: Shuttertock/tratong

Bul terijer je nadaleko poznata rasa pasa koji zbog specifičnog izgleda i karaktera spada među omiljene u svetu. Prijateljskog karaktera i veran, ovaj pas je odličan kućni ljubimac koji je dobio privilegiju, kao uostalom još mnogo rasa, da u godini dobije svoj dan. Stoga je prvi april proglašen Međunarodnim danom bul terijera: cilj ovog praznika je da raširi još više ljubavi prema pripadnicima ove rase.

Bul terijeri su razvijeni u Velikoj Britaniji kao borbeni psi, ali su postali porodični ljubimci nakon što je loša praksa njihove prvobitne namene zabranjena. Kasnije su ovi psi prispeli u SAD gde su postali veoma voljeni kućni ljubimci, ali su bili angažovani i kao marketing modeli i glumci u filmovima, prenosi Dogster.

Bul terijer Foto: Shutterstock/Eve Photography

Bul terijer je istaknut kao jedina priznata rasa koja ima oči trouglastog oblika, a oblik glave daje ovom psu upečatljiv izgled. Neko ga smatra ružnim, dok drugi vole jedinstveni izgled bul terijera koji se viđa u mnoštvu boja: tigrastoj, žutoj, crvenoj, trobojnoj i beloj.

Ovaj pas razvija blisku vezu sa članovima porodice, nije urođeno agresivan, ali ponekad pokazuje crtu posesivnosti.

Kao i kod svih velikih rasa pasa, druženje bul terijera je veoma važno za minimiziranje nepotrebne agresije i jačanje društvenosti.

Poznati vlasnici bul terijera bili su general Džordž S. Paton, princeza Ana i Teodor Ruzvelt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari