• 0

Vreme čitanja: oko 3 min.

Velika tragedija: Nefele, najstariji delfin zoo-vrta u Švedskoj, ugušila se veštačkom dekoracijom u akvarijumu

B. P.

Vreme čitanja: oko 3 min.

Obdukcijom je otkriveno da Nefele, koja je uginula sredinom januara, nije mogla da diše jer joj se u grlu zaglavio komad ukrasne morske trave

  • 0
Delfin Foto: Shutterstok/fxphotovenezia

Nefele, najstariji delfin u zoološkom vrtu u Kolmordenu u Švedskoj, ugušila se veštačkom morskom travom koja joj se zaglavila u grlu. Tragični incident dogodio se sredinom januara ove godine, izjavio je Danijel Rolke, osnivač švedske organizacije "Animalkind".

Izveštaj sa obdukcije otkrio je da Nefele nije mogla da diše nakon što joj se u grlu zaglavio komad veštačke morske trave koju je osoblje zoo-vrta Kolmardena postavilo kao dekoraciju u akvarijum.

Bim Bojsen, glavni veterinar zoološkog vrta Kolmarden, izjavio je žaljenje zbog ovog slučaja, prenosi Thesun. Bojsen kaže da se sve brzo odigralo i da je Nefeli uginula pre nego što je veterinarsko osoblje stiglo na lice mesta. Bojsen je dodao da je veštačka morska trava postavljena u akvarijum da bi "obogatila životnu sredinu" i "stimulisala životinju", ali je uloga ovog ukrasa očigledno bila drugačija. Trava je uklonjena iz vode posle incidenta.

Danijel Rolke, osnivač švedske organizacije za zaštitu prava životinja "Animalkind", tvrdi da je Nefela bila jedan od dva delfina koji su "kontroverzno" uvezeni iz Nemačke, a prvobitno se zvala Sindi.

Rolke tvrdi da je 1994. godine zoološki vrt Kolmarden kupio dve ženke delfina - Sindi i Mendi - iz zoološkog vrta Hagenbek u Nemačkoj. Oni su navodno uhvaćeni u divljini čime se opravdava izraz "kontroverzno" i da je u početku Švedska agencija za zaštitu životne sredine nije dozvoljavala njihov uvoz u Švedsku. Razlog zabrani bila je činjenica da su delfini bili na listi CITES Dodatka II, što znači da se mogu uvesti samo u zemlju u kojoj su rođeni ili uhvaćeni.

Danijel veruje da su Sindi i Mendi, koje su tada imale devet godina, uhvaćene na Floridi 1989. godine.

"Kolmarden je tada podneo prijavu u kojoj je navedeno da će sprovesti "istraživanje" na delfinima kako bi izbegli još jednu odbijenicu. Sindi i Mendi su uvezene uprkos protestima, a kada su stigle u Švedsku, delfinarijum u Kolmordenu ih je preimenovao u Nefele i Delfi da bi se zataškao incident.

"Delfi je uginula u zoološkom vrtu Kolmarden 2007, a sada nema ni Nefele", objavio je zoološki vrt Kolmorden u kome još stoji ograđeni prostor sa 11 delfina, uprkos obećanju iz 2021. godine da će ga zatvoriti.

Tim projekta "Delfin" pregledao je bazen za delfine u zoološkom vrtu Kolmarden još 2015. godine. Kao i u svim drugim evropskim delfinarijumima, delfini u Kolmardenu su zatvoreni u pustom i potpuno beživotnom betonskom bazenu bez mogućnosti slobodnog plivanja. Koža nekih delfina bila je prekrivena belim mrljama čudnog izgleda, koje su mogle biti uzrokovane jako hlorisanom vodom. Tokom sastanka sa zvaničnicima parka, timu je rečeno da zoološki vrt Kolmorden razmatra mogućnost dodavanja otvorenog prostora na stadion, kako bi delfini mogli da vide nebo, iskuse kišu i udišu svež vazduh. To se nikada nije dogodilo.

Dodavanje veštačkih morskih algi i trave u akvarijum za delfine je jeftin i veoma opasan način da se krajolik učini prirodnijim, ali ne za delfine već za posetioce delfinarijuma. Takvi objekti predstavljaju veliku opasnost za delfine koji su po prirodi veoma radoznali. Kolmarden je trebalo da bude svestan da je samo pitanje vremena kada će neki delfin progutati veštačku morsku travu, pogotovo zato što je opštepoznato da su životinje u zatočeništvu sklone gutanju stranih predmeta.

Delfini u zoološkom vrtu Kolmarden u Švedskoj zarobljeni su u minijaturnom i veštački osvetljenom "teatru" iz koga najverovatnije nikad neće biti pušteni. Ništa u ovom mračnom zatočeništvu ne liči na svet okeana kome prirodno pripadaju i iz koga su nasilno uzeti.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari