• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Podvig veterinara iz hjustonskog zoo-vrta: Od štapića za uši napravili najmanju vratnu protezu za insekta

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Majušna proteza napravljena od najjednostavnijeg predmeta koji svi imamo u kupatilu sprečila je da insekt sa povređenim vratom ne pogorša povredu i lakše podnese proces presvlačenja

  • 0
Peruanski štapićasti insekt Foto: Shutterstock/yod 67

Jedna buba iz zoološkog vrta u Hjustonu zapala je u zdravstveni problem, ali ga je savladala zahvaljujući domišljatosti osoblja ove ustanove: oni su predmet za održavanje higijene iz kupatila iskoristili da naprave pomagalo koje je insektu promenilo život! Početkom godine, veterinari i čuvari ovog zoološkog vrta osmislili su i napravili "protezu" od higijenskog štapića za uši jednoj ženki peruanskog štapićastog insekta koja je imala problem sa držanjem glave tokom procesa zamene egzoskeleta.

Februarski post na blogu Teksaškog zoološkog vrta opisao je ceo proces o čemu piše i People.

Prema objavi zoološkog vrta, insekt štapić upravo je prošao kroz proces zamene "spoljašnjosti" (to se obično dešava u starosti od oko 6 meseci) i odbacivanja egzoskeleta kada je jedan od čuvara u zoo-vrtu primetio da nešto nije u redu.

Čuvarka entomologica Džuli primetila je da insekt ima "nabor, oslabljeno područje oko grudnog dela tela koji ima ulogu vrata.

"Pošto ovi insekti većinu vremena provode penjući se na grane i mirujući na njima, od suštinskog je značaja da im glava bude u pravilnom položaju, a u ovom slučaju je oslabljen nabor na vratu uzrokovao da glava pada unazad zbog težine kada se buba penjala naviše", navodi se u postu.

Da bi sprečili da glava bube pada i da drži vrat u neutralnom položaju, Džuli i tim veterinara zoološkog vrta smišljali su kako da reše ovaj problem i imobilišu "povređenu" bubu.

Onda su se dosetili da maprave majušnu protezu.

"Najmanja vratna proteza na svetu", kako je zoološki vrt objavio na Instagramu, "nastala je iz briljantne ideje da se napravi minijaturni nosač za vrat koji bi pružio privremenu podršku insektu dok njegov egzoskelet ne očvrsne".

 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 A post shared by Houston Zoo (@houstonzoo)

Sa Džulinim planom za mikroprotezu, dr Melisa, veterinarka zoološkog vrta, pronašla je savršen materijal za jedinstveni projekat i napravila protezu koristeći štapić za uši koji je pričvrstila insektu pomoću meke trake.

Improvizovana mikroproteza pokazala se uspešnom: nakon nekoliko dana nošenja, ona je uklonjena, a peruanski štapić je naučio da drži glavu.

"Ova buba ima mali znak na mestu prvobitnog nabora, ali više nema probleme prilikom kretanja i penjanja", objavio je zoološki vrt.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari