• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Šimpanze u nemačkom zoo-vrtu svakodnevno gube dlaku, razlog njihovog "ćelavljenja" bizaran i tužan

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Majmuni imaju "primetne bezdlake regije na glavama, grudima i zadnjem delu ramena, a neki su skoro potpuno goli", navodi se u saopštenju organizacije za zaštitu životinja PETA

  • 0
Šimpanza bez dlake Foto: Shutterstock/Tony Campbell

Šimpanze u jednom zoološkom vrtu u Nemačkoj, kako je otkriveno, međusobno čupaju dlaku zbog života u zatočeništvu i tim ponašanjem zbunjuju upravu, čuvare i posetioce, prenosi Nypost.

Grupa šimpanzi bez dlake u zoološkom vrtu u Magdeburgu u Nemačkoj iznenadila je čuvare ove ustanove koji su se zabrinuli zbog činjenice da majmuni zapravo čupaju dlake jedni drugima! Neobičan "goluždrav" izgled šimpanzi uznemirio je posetioce ovog zoo-vrta, a pored ograđenog prostora u kome majmuni borave piše da je njihov neobičan izgled "posledica preteranog doterivanja". Ovi veliki majmuni imaju "primetne ćelave regije na glavama, grudima i zadnjem delu ramena, a neki su skoro potpuno bez dlake", navodi se u oktobarskom saopštenju PETA (People for the Ethical Treatment of Animals).

Grupe za zaštitu prava životinja tvrde da su kavezi u kojima se drže šimpanze premali, a PETA dodaje da ponašanje majmuna ukazuje na to da doživljavaju "veliku i stalnu patnju".

U izveštaju PETA je zabeleženo i drugo neobično ponašanje šimpanzi, uključujući "konzumiranje sopstvenog izmeta". Veterinar zoološkog vrta u Magdeburgu, Feliks Huseman, ogradio se od izveštaja PETA: on je izjavio da su životinje iz zoološkog vrta "veoma dobrog zdravlja".

Šimpanze su prethodno pobegle iz svog velikog otvorenog ograđenog prostora 2019. godine i držane su u manjem betonskom ograđenom prostoru dok nije izgrađeno njihovo prebivalište na otvorenom koje je koštalo 2 miliona dolara. Taj prostor bi trebalo da bude otvoren ove godine.

Šimpanza bez dlake Foto: Shutterstock/Explore click Capture

PETA je dosledno vodila kampanju protiv smeštaja šimpanzi, ali je njihova krivična prijava protiv zoološkog vrta odbačena 2021. godine.

"Apelujemo na političare i zoološki vrt da potpuno ukinu zatočenje velikih majmuna u zoološkom vrtu u Magdeburgu, bez obzira na nov i poboljšan smeštaj", piše u saopštenju organizacije PETA.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari