• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dva "praznika" u jednom danu: Danas je Svetski dan voda i Međunarodni dan foka

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svake godine 22. marta dva "slavljenika" raduju se naporima za njihovim očuvanjem u svetu u kome su sve ugroženiji

  • 0
Foka Foto: Pixabay/wolfgnagvogt_lb

U danu koji je pred nama na svetskom nivou obeležavaju se dva značajna "praznika": prvi se odnosi na životinju koja je zbog sve većeg gubitka prirodnog prebivališta u velikoj opasnosti od izumiranja, a drugi je posvećen materiji bez koje biću o kome je reč ne bi bilo života.

Dvadeset drugog dana marta globalno se obeležavaju Dan voda i Međunarodni dan foka.

Prvi Dan voda predložen je u Agendi 22 Konferencije Ujedinjenih nacija o životnoj sredini i razvoju 1992. godine koja je održana u Rio de Žaneiru. U decembru te godine, Generalna skupština UN usvojila je rezoluciju da se 22. marta svake godine održava Dan voda, posvećen podizanju svesti o globalnim pitanjima vezanim za vodu, sa ključnim fokusom na tome da svaka zajednica ima pristup čistoj vodi. U martu 1993. godine održan je prvi Dan voda, koji se od tada obeležava svake godine.

Pripremimo se da u ovom danu proslavimo i foke: Međunarodni dan foka stvoren je da podigne svest o važnosti zaštite ovih morskih sisara i njihovih staništa širom sveta.

Foke, čije je naučno ime Pinnipedia, žive uglavnom u hladnim vodama. Danas postoje 33 različite vrste foka, od džinovskih poput foke slona, do malih, bajkalskih foka. Smatra se da su ovi poluvodeni morski sisari bliski srodnici medveda i životinjske grupe u koju spadaju lasice i vidre.

Međunarodni dan foka promoviše očuvanje foka koje se sve više suočavaju sa problemom izlovljavanja radi trgovine krznom, ali i sa nedostatkom hrane, neželjenim susretima sa ribarima, zapetljavanjem u ribarske mreže i klimatskim promenama. Osim toga, foke se oslanjaju na život koji se odvija na morskom ledu, koji je u kritičnoj opasnosti zbog sve veće temperature na Zemlji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari