• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan vrapca, gradske ptice koja je nezvanični simbol Beograda i maskota mnogih manifestacija

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Indijski zaštitnik prirode Mohamed Dilavar pokrenuo je inicijativu za obeležavanjem dana posvećenog vrapcima, a prvi dan "dživdžana" na globalnom nivou proslavljen je 20. marta 2010. godine

  • 0
Vrabac Foto: Shutterstock/fewerton

Svetski dan vrapca obeležava se tradicionalno 20. marta. To je dan koji poštuje čitava planeta Zemlja, kao dan podizanja svesti i zaštite običnih vrabaca koji je jedna od najsimpatičnijih i najpitomijih gradskih ptica. Svetski dan vrabaca ima za cilj da rasvetli pitanja smanjenja njihove populacije i potrebe za njihovim očuvanjem.

Usled sve većeg zagađenja gradova i nesnosne buke vrapci se sve više udaljavaju iz urbanih sredina.

Indijsko društvo "Nature Forever" zajedno sa Eco-Sys Action Foundation iz Francuske pokrenulo je inicijativu da se osnuje Svetski dan posvećen vrapcima, na predlog zaštitnika prirode Mohameda Dilavara. Još 2008. godine, "The Time" je Dilavara proglasio jednim od "heroja životne sredine" koji je rad na prirodi započeo preduzimanjem akcija da spase populaciju vrabaca u gradu Našiku, u indijskoj državi Maharaštra.

Prvi Svetski dan vrabaca proslavljen je 20. marta 2010. godine.

Teme Svetskog dana vrapca 2024. su: "Vrapci: dajte im tvit-šansu!", "Volim vrapce" i "Mi volimo vrapce", sa ciljem motivacije ljudi da masovno učestvuju u ovom danu.

Naučno ime vrapca je Passer domesticus: u proseku jr visok 16 cm i ima raspon krila od 21 cm, a težak je od 25 do 40 grama. Vrapci konzumiraju i ispuštaju seme, pomažući širenju semena biljaka i vitalan su deo ekosistema, jer podržavaju razvoj biodiverziteta i rast biljaka, što rezultira zdravijim i zelenijim okruženjem. .

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari