• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi dan proleća u znaku Svetskog dana žabe

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Razne vrste čovekovih aktivnosti - zagađenje vode, unošenje alohtonih vrsta, klimatske promene, poljoprivreda i urbani razvoj - doprinose uništavanju staništa i opadanju populacije vodozemaca

  • 0
Žaba Foto: Shutterstock/jitkagold

U svetu se svakog 20. marta obeležava Dan žaba koji je ustanovljen 2009. godine kako bi se povećala svest o teškom položaju ugroženih vrsta ovih vodozemaca širom sveta. Svi vodozemci, uključujući žabe su važne komponente globalnog ekosistema, kao indikatori zdravlja životne sredine.

Više od jedne trećine žaba je ugroženo izumiranjem, a rešavanje krize opstanka vodozemaca predstavlja najveći izazov očuvanja vrsta u istoriji čovečanstva, zbog čega je i proglašen Međunarodni dan žaba.

Ušata žaba sa Bornea Ušata žaba sa Bornea Foto: Shutterstock/Natursports

Koliko vrsta žaba postoji

Znamo da postoji najmanje 7.400 vrsta žaba, ali nažalost, takođe znamo da je najmanje 2.000 (28 posto) ugroženo izumiranjem (nalaze se na IUCN Crvenoj listi). Stvarni broj ugroženih vrsta je bez sumnje znatno veći, jer oko 1.000 vrsta (14 procenata) još nije procenjeno prema ugroženosti, a za još isto toliko njih nije poznat status u divljini.

Zašto su žabe ugrožene

Mnogi su uzroci opadanja populacije žaba širom sveta, a najmanje 35 poznatih vrsta je izumrlo u poslednje dve decenije. Gubitak staništa i uništavanje prirodnog prebivališta jedan je od najozbiljnijih problema, ne samo za žabe, već i za mnoge druge vrste životinja i biljaka.

Razne vrste čovekovih aktivnosti - zagađenje vode, unošenje alohtonih vrsta, klimatske promene, poljoprivreda i urbani razvoj - doprinose uništavanju staništa i opadanju populacije vodozemaca. Bolesti, posebno hitridiomikoza, koju izaziva jedna vrsta gljivice, takođe imaju ogroman uticaj na žabe.

Zbog čega je nastala Arka vodozemaca

Arka vodozemaca je stvorena 2007. godine da bi sprovela u delo postavke Akcionog plana za očuvanje vodozemaca IUCN Grupe stručnjaka za vodozemce. AArk procenjuje potrebe za očuvanjem vrsta vodozemaca i regiona koji rade na očuvanju, prate razvoj i implementaciju programa obuke pojedinaca i institucija u pogledu očuvanja ugroženih vrsta vodozemaca, prati komunikacione strategije, biltene, portale i drugi materijal za promovisanje razumevanja i delovanja u ime očuvanja vodozemaca.

Žabe su veoma prilagodljive i viđaju se u pustinjama, kišnim šumama, na velikim nadmorskim visinama i u priobalnim područjima, osim na Antarktiku.

Najveća žaba na svetu je golijat, dugačka 32 cm, dok je najmanja, Paedophryne amauensis, duga samo 7 milimetara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari