• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptice jedu velike količine "onoga u šta ponekad ugazimo", a naučnici još nisu otkrili zašto to čine

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ptice su možda najviše istražena stvorenja na svetu, a biolozi su - namerno ili nesvesno - propustili proučavanje uloge balege u ptičijoj ishrani koju one rado i mnogo jedu

  • 0
Ptice Foto: Shutterstock/BM digital

Ptice su među najviše istraživanim životinjama na svetu, a biolozi su namerno ili nesvesno - propustili proučavanje uloge izmeta u ptičijoj ishrani, jer je to jedna od omiljenih "namirnica" ovih pernatih bića. Mnoge vrste ptica vole da se hrane lepljivim namirnicama, kao što je feces, koji bi mogao da ima dubok ali naučno zanemaren uticaj na njihovo zdravlje. U stvari, njihova sklonost ka jedenju fekalnog otpada možda i jeste ključni razlog otpornosti ptica širom kontinenata i milionima godina.

Jedenje fecesa je ponašanje koje je proučeno i dokumentovano kod insekata, sisara i nekih kućnih ptica, poput papagaja, ali istraživanje na divljim pticama je još u povoju, piše Sciencealert.

Ptice Foto: Shutterstock/Wizdata

Tim istraživača, predvođen Alisom Danbar, mikrobiološkinjom za životnu sredinu sa Univerziteta Južne Australije, u nedavno objavljenom radu izložio je šta smo dosad saznali o ovom "lošem i nedovoljno istraženom ponašanju" ptica i koje bismo koristi od takvog saznanja mogli da imamo.

U poslednjih dvadesetak godina, naučnici širom sveta su viđali neke vrste noja, patke, burevice, lešinara, svrake... kako jedu ono u šta ponekad ugazimo. Neke ptice se hrane izmetom svoje vrste, dok druge preferiraju ukus "egzotičnijeg" fekalnog otpada, kao što je izmet psa, kita, rečne vidre, pume, krave, foke i drugih ptica.

Fekalnih materija u prirodi očigledno ima na svakom koraku i ptice je najviše koriste, a istraživači smatraju da jedenje izmeta može da obavi "rebalans" dobrih bakterija u ptičjim crevima.

Obični noj, na primer, hrani svoje mladunce sopstvenim izmetom, a studija iz 2023. pokazala je da mikrobiom creva ptića brže sazreva kada imaju pristup svežoj fekalnoj materiji.

Feces nije samo "poslastica" za mladunce: poslednjih godina, primećeno je da odrasli crvendaći, kolibriji, drongosi, ptice rugalice, floridske šojke i američke vrane konzmiraju izmet svojih potomaka. Mladunci izbacuju svoje fekalne kesice koje njihovi roditelji gutaju: ta kesa nalik je maloj knedli, a zapravo funkcioniše kao svojevrsna pelena za ptičice koje još ne mogu da napuste gnezdo kako bi obavljale nuždu.

Ovakvo ponašanje ptica je izuzetno neobično, ali nedovoljno proučeno. Naučnici smatraju da ova navika roditelja pomaže da održavaju higijenu gnezda ili način da odrasla ptica zadrži hranljive materije i dobre bakterije koje je možda izgubila zbog teške roditeljske uloge.

U studiji iz 2020. godine o ptici divovskom babaksu, otkriveno je da fekalne vrećice mladunaca imaju veliku količinu bakterija Firmicutes koja je redovan sastojak creva mnogih vrsta ptica. Osim održavanja zdravlja creva, jedenje balege verovatno pomaže pticama da se prilagode nedostatku dostupnih hranljivih materija. Smatra se da se belokrili krstokljuni, na primer, hrane izmetom rečne vidre koji sadrži nesvarene kosti - izvor kalcijuma, dok druge ptice, poput džinovske morske burevice, jedu izmet foka koji je visokoenergetski izvor hrane, lako dostupan nakon dužih perioda posta, odnosno inkubacije jaja.

Iako su ove pretpostavke sasvim logične, one su ipak samo - pretpostavke. Razlog zbog koga ptice jedu izmet sa sigurnošću ćemo saznati tek kad naučnici budu otpočeli ozbiljnija istraživanja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari