• 1
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Zaštitnici foka traže prekid najužasnije tradicije koja godišnje s lica Zemlje izbriše 97 posto mladunaca

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Godišnji komercijalni lov na foke u Kanadi je najveći pokolj ovih morskih sisara i odgovoran za smrt stotina hiljada beba grenlandske foke

  • 1
Grenlandska foka Foto: Shutterstock

Danas je 15. mart, Svetski dan akcije zaštitara životinja protiv lova na foke, koji traži da se zaustavi bilo koji lov na ove morske sisare, posebno onaj koji je obavlja tradicionalno, svake godine, i desetkuje grenlandske foke.

Godišnji komercijalni lov na foke u Kanadi je najveći pokolj morskih sisara na planeti, odgovoran za smrt stotina hiljada mladunaca foka svake godine. Podaci koji dodatno zabrinjavaju su da su 97 posto ubijenih grenlandskih foka mladunci mlađi od tri meseca.

Komercijalni izlov ovih nedužnih stvorenja sprovode ribari sa istočne obale zemlje zarad svog godišnjeg prihoda, a ovu surovu praksu dopustila je Vlada Kanade koja trpi kritike na globalnom nivou.

Stoga su zaštitnici životinja osmislili da 15. mart postane Međunarodni dan akcije protiv ubijanja kanadskih foka.

Ovaj dan je posvećen podizanju svesti i zalaganju za okončanje ove viševekovne kontroverzne prakse. Uprkos naporima da se zabrani komercijalni lov na foke, on se nastavlja i danas, a hiljade foka stradaju samo zato što imaju lepo krzno.

Nada da se okonča ova brutalna praksa postoji, kroz obrazovanje i aktivizam koji mogu da učine da se ove nevine životinje zaštite i izuzmu od ubijanja.

Komercijalni lov na foke trenutno se praktikuje u osam zemalja: Kanadi, Grenlandu, Norveškoj, Islandu, Švedskoj, Finskoj, Rusiji i Namibiji. Najveći deo lova na foke u svetu odvija se u Kanadi, ali i pored kvota i propisa, ilegalni lov na ove morske sisare se i dalje odvija i dovodi do smanjenja populacije foka koje stradaju na surov način i bez potrebe.

Međunarodni dan akcije za foke ima za cilj podizanje svesti o problemu ilegalnog lova ovih sisara i važnosti razgovora o njihovom očuvanju.

Jedna od prvih organizacija, osnovanih da zaustavi komercijalni lov na foke, bio je Međunarodni fond za dobrobit životinja (IFAV) sa sedištem u Kanadi. IFAV je osnovan 1969. godine i od tada radi na zaustavljanju lova na foke, a jedna od njegovih najvećih pobeda je zabrana Evropske unije na uvoz, izvoz i prodaju komercijalnih proizvoda od foka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nadica

    15. mart 2024. | 13:35

    Joooojjjj da mi je da ih ja sve pobijem , te skotove koji ubijaju ta predivna bica , te preslatke bebe ❤️❤️❤️❤️❤️ . Bozeeee koliko zlotvora na ovom svetu , neka i sami crknu.