• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Čonkosaurus, ogromna kornjača koja živi u reci Čikago

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona ima 50 godina i 25 kilograma, živi u jedinoj reci na svetu koja teče unazad, a njena osobenost je oglašavanje vilicama nalik škljocanju

  • 0
Kornjača Foto: Pixabay/Jack Bulmer

Kornjače nastanjuju sve habitate naše planete i podjednako se dobro snalaze na kopnu i u vodi. Međutim, vodene vrste mnogo su okretnije, o čemu svedoči primer posebne kornjače koja živi u reci Čikago, vodotoku u SAD koji jedini na svetu plovi unazad!

Prošle nedelje, dve osobe rešile su da se spuste kajakom niz reku Čikago, kada su primetile ogromnu kornjaču koja je bukvalno "škljocala" vilicama.

Jedan od kajakaša, botaničar Džoj Santore, snimio je neobičnu životinju koja je postala hit initerneta, prenosi Rd. Kornjaču je nazvao "čonkosaurus": ona pripada vrsti koja čeljustima proizvodi zvuke nalik škljocanju.

Kako kaže Santore, čonkosaurus je verovatno ženka stara otprilike 50 godina i teška preko 25 kilograma, a prema onome što je izgovarao dok je snimao, ona je i jedna veoma zdrava životinja.

Santore veruje da se kornjača izlegla uzvodno, u predgrađu, i da se vratila u ove vode nakon uklanjanja zagađenja.

Kornjača Foto: Pixabay/vujicivana

Prisustvo ove vrste u reci jeste posledica smanjenja industrijskog zagađenja, ali su tome doprineli i raznovrsni izvori hrane, zahvaljujući ponovnom uvođenju autohtonih biljnih vrsta.

Santore se prisetio detinjstva i vremena kad je reka imala "miris kanalizacije i cvetanja algi" i bila "izuzetno toksična" usled lošeg upravljanja industrijskim otpadom. Međutim, novi zakonski propisi koji su smanjili toleranciju za industriju dali su priliku obnovi lokalnoj flori i fauni, uključujući čonkosaurus - kornjaču. Santore objašnjava da su kornjače i lovci, pa jedu i male sisare, guske, patke, ribe i insekte.

Ova kornjača se hrani i alohtonom biljkom koja raste na reci Čikago: biljka je stigla iz Evrope i Santore o njoj nema dobro mišljenje, jer je nalik tumoru: ona "potiskuje zdrav biodiverzitet i stvara monokulturu".

Domaće vrste koje su uspevale na reci Čikago pre 200 do 300 godina ponovo se sade: "Urban Rivers" gradi plutajuće biljne platforme na kojima rastu autohtone vrste biljaka. Ove formacije su direktno povezano sa opstankom i zdravljem životinja kao što je čonkosaurus.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari