• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Bahati Teksašanin zbog super kljova za 6 meseci u Tanzaniji odstrelio tri slona, a poslednjeg spalio

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Lovac na trofeje ubijao životinje zbog slonovače teške oko 50 kilograma, u Nacionalnom parku Amboseli gde živi samo 50 slonova

  • 0
Slon Foto: Shutterstock

Još jedan pripadnik "superkljovaša", slonova nastanjenim u Nacionalnom parku Amboseli, usmrćen je u oblasti upravljanja divljim životinjama Enduimet u Tanzaniji. Ubistvo se dogodilo tokom lovačke ekspedicije koju je vodio "Kilombero North Safaris" u kojoj je navodno učestvovao istaknuti američki lovac na trofeje iz Teksasa.

U saopštenju je otkriveno da su "od 10. marta izdate još tri dozvole koje su izazvale uzbunu i dovele u opasnost integritet populacije slonova iz Amboselija". Ovo je navodno treći slon sa superkljovama koji je ubijen u blizini tanzanijsko-kenijske granice u poslednjih šest meseci, prenosi Worldanimalnews .

Slonovi sa superkljovama su mužjaci čija jedna kljova teži čak 45 kilograma. Veruje se da je u Africi ostalo samo 50 ovih giganata. Oni su veoma važni za stabilnost u slonovskim društvima, kao i za njihova staništa i ekosisteme.

"Nerazumljivo je da je još jedan od legendarnih afričkih "superkljovaša" postao žrtva nemilosrdne potere za trofejima. Uloga ovih mužjaka je nezamenljiva, jer su ključni faktori uticaja u populaciji i imaju veliki značaj za budućnost mlađih mužjaka", rekla je dr Odri Delsink, stručnjak za ponašanje slonova i direktor za očuvanje divljih životinja u "Humane Society International/Africa".

"Pogrešno je razmišljanje da ovi slonovi postaju beskorisni kad navrše 40 i više godina. Ovo nije kraj njihovog uzgojnog života, jer su tada reproduktivno najuspešniji i ne treba ih besmisleno ubijati".

"Odstrel ovih kultnih životinja je biološka i moralna tragedija i mrlja na savesti čovečanstva", kaže Delsink.

Populacija slonova iz Amboselija uključuje odrasle mužjake sa najvećim kljovama i specifičnim genetskim poreklom. Približno 30 odraslih mužjaka, starijih od 25 godina, koriste područje Enduimeta i šire u Tanzaniji kao deo svog doma već pola veka.

Slon Slon Foto: Pixabay/Hesekiel34

Slonovi su navedeni kao vrsta od ogromnog značaja u Dodatku II Konvencije o migratornim vrstama, čije su potpisnice Kenija i Tanzanija. Spisak podstiče saradnju između zemalja kako bi se postigli ciljevi očuvanja i upravljanja ovom vrstom.

Od 1995. godine, između nacija je dogovoren moratorijum na trofejni lov ove prekogranične populacije slonova između Kenije i Tanzanije. Posle skoro 30 godina, ovaj moratorijum je razbijen kada su dva slona ubijena južno od granice u Tanzaniji, pre najnovijeg trećeg ubistva.

"Lovci koji tvrde da su stariji mužjaci ove vrste "mrtva stabla" jednostavno ne poznaju nauku. Mužjaci kojima je data šansa da dožive starost proizvode neproporcionalno veliki broj potomaka, prenoseći svoje gene na sledeću generaciju. Ubijanjem velikih mužjaka sa superkljovama, lovci nanose nemerljivu štetu društvu slonova, negativno utiču na Amboselijev retki genski fond za velike kljove i uzimaju danak njihovom budućem turističkom potencijalu", rekla je dr Džojs Pul, suosnivač i naučni direktor "ElephantVoice".

Nakon lova, uobičajeno je da se delovi slona uzimaju kao trofeji, a u slučaju trećeg ubistva, leš slona namerno je spaljen, kako bi se prikrio zločin koji stremi nastavcima i uništenju sve manje i već krhke populacije slonova sa superkljovama.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari