• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Neke zemlje danas obeležavaju Dan očuvanja pauka, eliminatora štetočina i čuvara kuće

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dan pauka se svakog 14. marta proslavlja u SAD na nacionalnom nivou, a cilj mu je da rastera strahove od ovog stvorenja koje se u mnogim situacijama pokazalo veoma pouzdanim i korisnim "cimerom"

  • 0
Pauk Foto: Pixabay/12019

Dan spasavanja pauka se obeležava 14. marta svake godine u nekim zemljama sveta kako bi se ova vrsta zglavkara sačuvala, a mnogobrojnim predavanjima i susretima sa paucima nastoji se da se smanji arahnofobija, strah od pauka koji je veoma rasprostranjen među ljudima.

Mnogi se plaše pauka, uglavnom zbog njihovih ujeda koji se smatraju smrtonosnim. Iako je većina strahova uglavnom neosnovana i preuveličana, pauci su veoma korisni, jer, između ostalog, veoma efikasno kontrolišu mnoge insekte štetočine.

O tome ko je osmislio Dan spasavanja pauka, koji se u SAD obeležava na nacionalnom nivou, još se ne zna pouzdano. Organizacije za prirodne resurse ili biolozi su možda ustanovili ovaj dan kao odgovor na sve veće prepoznavanje značaja pauka kako u životnoj sredini tako i u svakodnevnom životu ljudi.

Po mišljenju stručnjaka, pauci imaju ozbiljnu funkciju u održavanju ravnoteže prirodnog ekosistema. Pauci, zajedno sa drugim vrstama kao što su ptice i mravi, značajno utiču na smanjenje populacija štetnih insekata. Prirodni ekosistemi u svetu bili bi u ozbiljnoj neravnoteži kad pauci ne bi postojali.

Prema naučnim istraživanjima, paukovi su prilično česti stanovnici zatvorenih ekosistema (žive i u našim domovima) i mogu poboljšati uslove života čoveka. Oni se skrivaju na mračnim mestima dok čekaju plen, a u štetočine koje hvataju i proždiru spadaju bubašvabe, mravi, komarci i muve. Ponekad neke vrste paukova "udružuju" snage kako bi ubili otrovne "rođake". Ovo je slučaj sa tzv. podrumskim paukom koji je dobar čovekov prijatelj, jer ubija crnu udovicu, jednu od najopasnijih vrsta paukova.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari