• 1

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mačka u Japanu upala u bačvu sa opasnom hemikalijom, zvaničnici izdali zdravstveno upozorenje

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Grad Fukujama u prefekturi Hirošime trenutno u stanju pripravnosti zbog životinje koja je uspela da se izvuče iz rezervoara, ali još nije pronađena

  • 1
Tragovi mačijih šapa Tragovi mačijih šapa (ilustracija) Foto: Shutterstock/Budhluang Phoemsin

Jedan grad u Japanu je u stanju pripravnosti zbog mačke koja je upala u rezervoar opasnih hemikalija pre nego se iz njega izbavila i pobegla. Zvaničnici Fukujame, grada u prefekturi Hirošime, izjavili su da su pojačali patrole i upozorili stanovništvo da ne prilaze životinji koja je poslednji put viđena na bezbednosnim snimcima kako napušta fabriku oplata (privremenih konstrukcija za beton) u nedelju, 10. marta.

Tragovi šapa koje je u ponedeljak otkrio jedan radnik doveli su do tri metra duboke bačve sa heksavalentnim hromom, kancerogenom hemikalijom koja izaziva osip i upalu ako se dodirne ili udiše, izjavili su zvaničnici.

Mačka nije pronađena i ne zna se da li je još živa, rekao je zvaničnik Gradske skupštine Fukujame, prenosi CNN.

Akihiro Kobajaši, menadžer fabrike "Nomura Meki Fukujama", rekao je kako su zaposleni u fabrici otkrili da je platno, kojim je bačva sa hemikalijom bila prekrivena, delimično pocepano i od tog trenutka, svi tragaju za mačkom.

Zaposleni u fabrici nose zaštitnu odeću i dosad nisu prijavljeni zdravstveni problemi među osobljem, dodao je Kobajaši.

Heksavalentni hrom, ili hrom-6 je možda najpoznatiji kao kancerogena hemikalija prikazana u filmu “Erin Brokovič” iz 2000. godine, sa Džulijom Roberts u glavnoj ulozi. Dramatizacija, zasnovana na pravnom slučaju iz stvarnog života, fokusira se na borbu poznate aktivistkinje protiv komunalnog preduzeća, optuženog da zagađuje vodu u ruralnoj kalifornijskoj zajednici, uzrokujući povećan nivo raka i smrt među njenim stanovnicima.

Ova supstanca je "štetna za oči, kožu i respiratorni sistem", upozorava Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

"Radnici mogu biti zdravstveno ugroženi zbog izlaganja heksavalentnom hromu“, navodi CDC na svojoj veb stranici, dodajući da nivo izloženosti zavisi od doze, trajanja i posla koji se obavlja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari