• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Ovo nije zec već vrsta čiji mužjaci i ženke imaju čudan ritual: Često vrše malu nuždu, ali jedni na drugima

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Mužjaci patagonijske mare u stopu prate buduće izabranice prema kojima gaje duboko poštovanje, a u slučaju da ženke uginu, "muževi tuguju" za njima šest nedelja i ne obraćaju pažnju na slobodne dame

  • 0
Patagonijska mara Patagonijska mara Foto: Shutterstock/LeonP

Patagonijska mara (Dolichotis patagonum) je neobičan glodar koji neverovatno liči na zeca, živi u sušnim travnjacima i grmlju u centralnoj i južnoj Argentini i hrani se travom, kaktusima, semenkama, voćem, cvećem i sopstvenom balegom. Ove životinje su monogamne, a mužjaci su žestoko zaštitnički nastrojeni prema svojim partnerkama, prateći ih gde god da odu da bi ih zaštitili od drugih mužjaka i predatora, piše Livescience.

Uprkos doživotnoj vezi, parovi mara praktično nemaju fizički kontakt, osim tokom parenja ili radi grejanja.

Patagonijska mara Patagonijska mara Foto: Shutterstock/LeonP

Mužjaci povremeno njuškaju genitalije ženki koje odgovaraju naglim ispuštanjem mlaza urina na lice pripadnika jačeg pola, stoji u studiji iz 1974. godine. Mužjaci isto rade svojim ženkama, sve vreme trljaju analne žlezde i izmet o tlo koje je ženka prethodno zauzela kako bi odvratili rivalske mužjake. Mara mužjak ustaje na zadnje noge i izbacuje snažan mlaz urina na zadnjicu ženke, a ona odmah reaguje tako što mu uzvraća na isti način, ali na njegovo lice, piše u studiji.

Patagonijske mare narastu oko 75 centimetara i imaju jedinstvenu strategiju razmnožavanja i podizanja porodice koja uključuje uzgoj mladih u zajedničkim jazbinama koje dele do 22 para.

Ženke se pare samo tri do četiri puta godišnje tokom 30-minutnog estrusa. Monogamija, s druge strane, obezbeđuje uspešno parenje, jer se partneri drže jedan blizu drugog. Njihova veza ponekad je toliko jaka da u slučaju uginuća partnera, onaj ko ostane sam dugo ne upražnjava parenje.

Prema studiji iz 1987. godine, mužjak koji je ostao bez ženke šest nedelja nakon gubitka partnerke buo je sam, iako mu je na raspolaganju bilo nekoliko slobodnih ženki.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari