• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Završen Crufts 2024: Australijski ovčar Viking proglašen najlepšim psom najprestižnije izložbe na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Trogodišnji pas iz Solihula u Birmingemu ostavio je iza sebe 24.000 takmičara na izložbi na kojoj se desio mali ali zapaženi incident aktiviste PETA

  • 0
Australijski ovčar Australijski ovčar (ilustracija) Foto: Shutterstock/dodafoto

Australijski ovčar Viking proglašen je najboljim psom na izložbi Crufts 2024. koja je završena juče u Birmingemu (Velika Britanija). Trogodišnji Viking iz Solihala u Birmingemu pobedio je 24.000 pasa iz celog sveta koji su se od 7. do 10. marat nadmetali u lepoti. Viking koji je osvojio titulu Best in show i u nedelju, 10. marta, vlasništvo je Melani Rejmond, Džona Šoa i Keri Kirtli.

Melani Rejmond je treća generacija odgajivača pasa i živi nepunih pet kilometara od izložbenog prostora u kome je održan Crufts 2024.

Viking je, kako je izjavila Rejmond, opravdao očekivanja svih suvlasnika: "Nikad ne sumnjamo u njega, jer uvek daje sve od sebe u ringu".

Rasa australijski ovčar je nastala kao pas za rad na rančevima i "veoma je uspešna u izložbenom ringu" zbog svojih "atraktivnih boja i atletskih pokreta".

Devetogodišnjem džek rasel terijeru Zenu iz Japana pripalo je drugo mesto na najprestižnijoj tradicionalnoj svetskoj izložbi pasa, prenosi Independent.

Crufts 2024, osim po impozantnom broju učesnika i besprekornoj organizaciji, ostaće upamćen i po incidentu aktiviste Peta koji je upao u izložbeni ring, držeći u ruci transparent sa natpisom "Bojkot odgajivača", ali je vrlo brzo "ispraćen" iz izložbenog prostora.

Portparol Kinološkog kluba izjavio je da je "na Crufts-u došlo do protestnog incidenta PETE i da je izgrednik brzo uklonjen kako bi se osigurala bezbednost i dobrobit pasa i vlasnika koji su glavni prioritet manifestacije".

"Crufts produbljuje probleme pasa beskućnika", tvrdi Peta, ali zvaničnici najveće svetske izložbe pasa tvrde da se bave obrazovanjem miliona posetilaca i gledalaca na Kanalu 4, o tome kako da nabave pravog psa za život i na taj način promovišu da svi psi - bilo oni sa ulice ili iz odgajivačnice - dobiju dom.

"Ove godine spasili smo na stotine pasa: na Cruftsu imamo Zonu Discover Dogs koja pomaže potencijalnim vlasnicima da pronađu pravog psa", tvrde organizatori.

Na tradicionalnoj izložbi pasa Crufts 2024. koje je održano od 7. do 10. marta hiljade pasa je učestvovalo u raznim izazovima i prezentacijama. Odabrani zadaci u agilitiju bili su na dnevnom redu tri dana Izložbe, kao i "muzičko" takmičenje, izazovi poslušnosti i izložba policijskih pasa Vest Midlenda, uz izložbe u rasama.

Pogledajte trenutke dodele titule Best in show najboljem psu australijskom ovčaru Vikingu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari