• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Otvoren Kraft 2024, najveća izložba pasa na svetu

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

U Birmingemu u Velikoj Britaniji tradicionalno se održava najprestižnija svetska kinološka manifestacija, a ove godine ona traje od 7. do 10. marta i okuplja više od 24.000 pasa svih rasa

  • 0
Kraft Kraft Foto: Shutterstock/Redpip1984

Najprestižnije takmičenje pasa na svetu, koje se tradicionalno održava svake godine u Birmingemu (Velika Britanija), počelo je juče, 7. marta, na radost velikog broja vlasnika pasa i eminentnih svetskih odgajivača. N izložbi koja se smatra "vrhom vrhova" učestvuju kućni ljubimci iz celog sveta, pripadnici mnogobrojnih rasa pasa. Psi se takmiče se u brojnim kategorijama i u lepoti, kao i u radnim disciplinama, a u nedelju je predviđen izbor najlepšeg psa na svetu koji će postati nosilac svetske titule Best In Show.

Prvi dan Krafta protekao je u znaku takmičara koji su "probili led": jedan od njih je pirenejski planinski pas koji je demonstrirao impresivnu ravnotežu i hrabrost stojeći na zadnjim nogama dok je pokazivao privrženost svojoj vlasnici Kler. Pažnju publike privukla su i dva divna škotska ovčara koji su hodali jedan pored drugog, a jedan od njih nosio je šarenu jaknu ukrašenu zmajevim krilima, prenosi Dailymail.

Ostali četvoronožni takmičari nosili su druge odevne predmete, poput ponča sa šarama, a neki su, osim krznenog autfita, imali neobične ukrase na ušima.

Neki psi pokazali su da više vole da budu voženi nego nošeni ili da hodaju do ringova: jedan mali pahuljasti crno-beli pas se vozio u ružičastim kolicima za bebe, a bio je tu i buldog koji je strpljivo sedeo u kolicima za kupovinu.

Fenomenalni aksesoari blistali su na mnogim psima, koji su se šepurili sa blistavim raznobojnim maramama, džemperima i jednodelnim kombinezonima svih boja.

Svetska izložba pasa Kraft održava se od 1891. godine, a ovo najprestižnije takmičenje pasa trenutno organizuje "Kennel Club": procenjuje se da je na ovogodišnju izložbu stiglo više od 24.000 pasa.

Na Kraftu su rase podeljene u sedam grupa, a pobednik svake grupe takmiči se za titulu najboljeg na izložbi.

Svakog dana na Kraftu se održavaju revije i takmičenja, od agilitija do flibola, rada na petama do muzike, junior hendlinga...

Juče, u četvrtak 7. marta održani su: agiliti, flibol, slobodni stil, rad na petama uz muziku, junior hendling i izložbe policijskih pasa. U okviru rasa, ocenjeni su francuski buldozi, dalmatinski psi, šnauceri, pudlice, pomeranci...

Današnji dan - petak 8. mart posvećen je proveri agilitija i flibola, radu na petama uz muziku, junior hendlingu i takmičenju lovnih rasa, uz ocenjivanje goniča, retrivera, setera, španijela i vižli.

Subota 9. mart rezervisana je za polufinale uz sve takmičarske kategorije 1. i 2. dana, uz izložbe mladih kinoloških klubova i ocenjivanje boksera, haskija, ovčarskih pasa i mastifa.

Nedelja 10. mart je uvedno poslednji dan Krafta 2024. Uz finale agilitija, agilnost pasa za spasavanje, prikaz pasa za medicinsku detekciju, finale heroja Kinološkog kluba, finale flibola i finale Mladog kinološkog kluba, održava se kruna Izložbe - Best in show i izložba terijera i goniča, uključujući border kolije, australijske i foks terijere, jazavičare, vipete, biglove i lisičare.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari