• 0
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Naučnici obelodanili dokaze da slonovi sahranjuju mladunce uz plač i misterioznu ritualnu ceremoniju

B. P.
 ≫ 

Vreme čitanja: oko 2 min.

Istraživači su otkrili da je krdo slonova slončiće nosilo za trup i noge pre nego što su ih zakopali u zemlju, sa nogama okrenutim nagore

  • 0
Beba slon Beba slon Foto: Shutterstock/Zhukova Valentyna

Nedavno istraživanje naučnika potvrdilo je da slonovi sahranjuju svoje uginule mladunce uz posebne rituale i tužnu ceremoniju. Istraživači su identifikovali pet mesta na kojima su izvršena sahranjivanja slončića, a obavili su ih ovi džinovski sisari na severu indijskog regiona Bengal tokom 2022. i 2023. godine, piše u studiji koja je objavljena u Journal of Threatened Taka ove nedelje.

Istraživači su otkrili da je krdo slonova nosilo uginulo mladunče za trup i noge pre nego što ga je zakopalo u zemlju, sa nogama okrenutim nagore, prenosi Sciencealert.

"Na osnovu nekonvencionalnog osmatranja, digitalnih fotografija, terenskih beleški i izveštajima sa obdukcije, videli smo da su leševi mladunaca zakopani u ležećem stavu, bez obzira na razloge uginuća“, navodi se u studiji. U jednom slučaju, krdo je glasno urlikalo i trubilo oko zakopanog mladunca, napisali su autori.

Studija je pokazala da se samo mladunci slonova nose na sahranu, dok transport odraslih uginulih slonova nije izvodljiv.

Autori studije Parven Kasvan i Akashdip Roj rekli su da njihovo istraživanje nije otkrilo nijedan znak "direktne ljudske intervencije", ni u jednom od pet uginuća mladunaca. Uočeni su jasni otisci stopala između 15 i 20 slonova oko mesta "sahranjivanja" i preko zemlje koja je pokrivala tela malih slonova: svi su uginuli zbog otkazivanja više organa u dobu između tri meseca i godinu dana. Slonovi su zakopali mladunce u kanale za navodnjavanje na plantažama čaja, stotinama metara udaljenih od najbližih ljudskih naselja.

Beba slon Beba slon Foto: Shutterstock/Johann Marais

Slonovi su poznati po društvenom i kooperativnom ponašanju, ali je sahrana mladunaca ranije "kratko proučavana" kod afričkih slonova i ostala je neistražena kad je reč o njihovim azijskim rođacima, navodi se u studiji.

Poznato je da divlji slonovi u Africi i Aziji posećuju leševe svojih prijatelja iz krda u različitim fazama raspadanja, ali je ova studija otkrila druga različita ponašanja u odnosu na proučavano krdo.

U svih pet slučajeva krdo je "otišlo sa mesta sahrane u roku od 40 minuta", a kasnije je izbeglo povratak u to područje i, umesto toga, migriralo je u drugim pravcima. Međunarodna unija za zaštitu prirode proglasila je azijske slonove ugroženim: procenjuje se da ih 26.000 živi u divljini, uglavnom u Indiji, a neki u jugoistočnoj Aziji, živeći u proseku 60-70 godina van zatočeništva.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari