• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Roda cipelarka, afrička ptica veličine čoveka, hrani se bebama krokodilima i ubija svoju braću i sestre

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ova zastrašujuća ptica velikog kljuna navedena je kao ranjiva u Crvenoj knjizi ugroženih vrsta, sa samo 5.000 do 8.000 preostalih ptica u divljini

  • 0
Roda cipelarka Roda cipelarka Foto: Shutterstock/Marek Mihulka

Afrička ptica veličine čoveka, koja jede mladunce krokodila i ubija svoju braću i sestre je zastrašujući grabljivac i lovi iz zasede, a kad ne lovi, mirno stoji u močvari. Ova ptica visoka je preko 1, 5 m i jede ribe i gmizave, raščišćava "rivalsku" situaciju u porodici, a kad ulovi plen, ubaci ga u svoj ogroman kljun i proguta ga celog, piše Livescience.

Predstavljamo rodu cipelarku, jednu od najvećih ptica na Zemlji čije je naučno ime Balaeniceps rex: drugi deo njenog imena gotovo zvanično je dovodi u vezu sa još opasnijim rođakom, pretkom Tiranosaurusom.

Roda cipelarka živi u močvarama istočne Afrike, hrani se ribom i gmizavcima i vlasnica je zvanično trećeg najvećeg kljuna u ptičijem svetu: on ima oštre ivice i dugačak je 0, 3 metra!

Ptica cipelarka pretećeg i preistorijskog izgleda ima dugačke, mršave noge: na njima stoji mirno dok ne "locira" plen, a onda se baci napred, grabi žrtvu i guta je celu.

Studija iz 2015. objavljena u "Journal of African Ornithology" otkrila je da je som bio njen najčešći plen, koji čini oko 71 posto njenih obroka. Međutim, cipelarka uživa i u jeguljama, zmijama, pa čak i bebama krokodila.

Roda cipelarka Roda cipelarka Foto: Shutterstick/Petr Simon

Cipelarke su uglavnom usamljene, ali ima i parova koji se spajaju radi razmnožavanja: oni su monogamni i polažu do tri jajeta, ali izraženo rivalstvo među braćama i sestrama u leglu obično rezultira preživlajvanjem samo jednog mladunca, obično većeg "prvorođenčeta" koje nadmašuje veličinom ostalu braću i sestre, otima im hranu i usmrćuje ih nemilosrdno.

Iako se pogrešno naziva rodom, cipelarka je zapravo jedini član roda Balaeniceps, a njeni najbliži živi rođaci su pelikani. Preci cipelarke iz reda Pelecaniformes pojavili su se na kraju perioda krede (pre 145 miliona do 66 miliona godina).

Ova ptica velikog kljuna je navedena kao ranjiva vrsta na Crvenoj listi Međunarodne organizacije za očuvanje prirode, sa samo 5.000 do 8.000 preostalih ptica u divljini.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari