• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Danas pokažite humanost i udomite mačku iz azila

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Međunarodni dan mačaka spasenih sa ulice prvi put je obeležen 2019. godine, a osmislio ga je jorkširski "Cat Rescue" iz Velike Britanije

  • 0
Mačke u azilu Mačke u azilu Foto: Shutterstock/Gary Paul Lewis

Udomljavanje kućnog ljubimca jedan je od najhumanijih činova kojom budući vlasnik daje drugu životnu šansu napuštenoj životinji i ujedno pronalazi odanog prijatelja za ceo život. Naša planeta pretrpana je napuštenim životinjama beskućnicima, među kojima prednjače psi i mačke.

Međunarodni dan spasenih mačaka iz azila obeležava se u svetu svakog 2. marta i ustanovljen je da podigne svest javnosti o njihovoj sudbini i podstakne ljude da udome ove ljupke životinje.

Mačke su pripitomljene pre nekoliko hiljada godina i do današnjih dana nisu se samo bavile hvatanjem glodara. One su sjajno društvo za mnoge ljude kojima nude naklonost i ljubav, čak iako se to uglavnom odvija po njihovim uslovima!

Ipak, svet je preplavljen mačkama bez domova.

Ponekad mačka donese na svet mačiće i porodicu sa kojom živi zarobi neželjenim i neplaniranim stanarima. Porodica ili vlasnik, koji iz raznih razloga ne mogu da brinu o njima (zbog alergije, finansija, manjka prostora), često ih izbacuju iz domova i mačke završavaju na ulici ili u nekom od mnogobrojnih azila za napuštene životinje.

Mačke u azilu Mačke u azilu Foto: Shutterstock/Julia Pivovarova

Međunarodni dan mačaka iz azila osnovao je jorkširski "Cat Rescue" iz Velike Britanije, a prvo obeležavanje ovog dana desilo se 2019. godine. Ovaj dan se održava na početku Međunarodnog meseca svesti o mačkama iz azila i savršeno je vreme da se više pažnje posveti ovim divnim životnjama u nevolji kojima su najviše od svega potrebni dom i porodica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari