• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Međunarodni dan belog medveda, životinje koja najviše strepi od čoveka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Prvi svetski dan morskog sisara koji nema prirodne neprijatelje obeležen je 2011. godine, a o njemu, kroz aktivne programe zaštite, brine organizacija "Polar Bears International"

  • 0
Beli medved Beli medved Foto: Shutterstock/Vaclav Sebek

Međunarodni dan belih medveda obeležava se u svetu svake godine, 27. februara i nameće pitanja o problemima sa kojma se ove životinje suočavaju i načinima na koje možemo da im pomognemo. Klimatske promene su jedna od najjezivijih pretnji opstanku belih medveda i na čovečanstvu je da preduzme sve mere kako bi zaštitilo budućnost ovih ranjivih životinja.

Dan koji je proglašen svetskim datumom belih medveda poklapa se s vremenom kada su majke i mladunci belih medveda još ušuškani u svojim jazbinama.

Beli medvedi su klasifikovani kao morski sisari: oni imaju na sebi debeo sloj telesne masti i vodoodbojno krzno koji ih štite od hladnog vazduha i ledene vode u njihovom prirodnom prebivalištu - ledu Arktičkog okeana.

Naučnicima je bilo teško da pronađu poreklo belog medveda, ali je nedavno otkriće u Norveškoj dalo možda najpribližniji odgovor: na norveškom ostrvu Svalbard 2004. godine pronađena je vilična kost belog medveda i procenjeno je da je on prvi put hodao našom planetom pre oko 120.000 godina.

Autohtoni narodi koji žive na Arktiku lovili su bele medvede hiljadama godina, doprinoseći uravnoteženom arktičkom ekosistemu, ali se sve promenilo početkom 18. veka, kada su lovci iz Evrope, Rusije i Severne Amerike počeli da desetkuju populaciju ovih životinja. Bez ikakvih propisa, ljudi su mogli da odstrele onoliko belih medveda koliko su želeli, a ova vrsta je zbog takve samovolje sve više patila. Do 1950-ih sve u vezi sa belim medvedima se pogoršavalo, usled sve veće upotrebe fosilnih goriva. Spaljivanje uglja, nafte i gasa otapa morski led, uzrokujući porast nivoa okeana i promenu pejzaža u staništu belog medveda.

Grupe za zaštitu životne sredine i životinja u divljini počele su da "uzvraćaju udarce" u ime belog medveda, ali malo ko iz vlasti reaguje na njihove molbe da učine više na zaštiti Arktika i belih medveda. Godine 1973. godine, SAD, Danska, Norveška i bivši SSSR potpisali su Međunarodni sporazum o očuvanju belih medveda i njihovog staništa. Sporazum je regulisao komercijalni lov, a vlada SAD klasifikovala je bele medvede kao ugrožene.

Neprofitna organizacija Polar Bears International (PBI) osnovana je 1994. godine i zadala je svetu zadatak da se uspostave akcioni programi zaštite ugroženog belog medveda. Prvi Međunarodni dan belih medveda uveden je 2011. godine i od tada se obeležava svake godine.

Teritorija belih medveda se sve više otapa, pa je Međunarodni dan ovih ugroženih životinja prilika da se podsetimo na važnost opstanka ovih veličanstvenih sisara.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari