• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Vek ikone MGM studija: Slats, prvi poznati lav sa legendarne "špice" koji je debitovao pre sto godina

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Slats je lav iz Irske kao "logotip" studija Metro Goldvin Majer najavio je ostvarenje "Onaj koji dobija šamar" 1924. godine i bio je poznat kao najtiši lav iz plejade simbola ove filmske kompanije

  • 0
MGM lav Foto: Goldwyn Pictures

Priča o MGM lavovima počinje 1917. godine, kada su se u jedan studio spojili "Metro Pictures Corporation", "Goldwyn Pictures" i "Louis B. Mayer Productions". Šef studija Luis B. Majer, poznat po izuzetnom poslovnom duhu, tražio je simbol koji bi odražavao veličinu i snagu njegove novoosnovane filmske "elektrane" i uskoro je "pala" odluka da to bude lav koji riče, oličenje moći, veličanstvenosti i nepogrešivog bioskopskog "mahera".

Lava je za maskotu kompanije 1916. godine izabrao publicista Hauard Dic, u znak počasti Univerzitetu Kolumbija čija je maskota lav. Dic je bio najdirektnije inspirisan pesmom univerziteta koja je glasila "Riči, lave, riči".

Imena prva dva lava koji su "glumili" logotipe "Goldwyn Pictures" su nepoznata.

Prvi pravi MGM Lav nazvan je Slats, a debitovao je 1924. godine, u vremenu nemog filma, pa je zvuk njegove rike bio prepušten mašti filmske publike. Tek 1928. godine, sa pojavom sinhronizovanog zvuka u filmu, obelodanjen je urlik koji se nadalje povezivao sa MGM kompanijom.

Odgovornost za osmišljavanje legendarne rike "pala" je na tonskog inženjera Daglasa Širera: naoružan inovativnim tehnikama, Širer je snimio riku nekoliko lavova, mešajući ih da bi stvorio moćan zvuk koji će postati svojevrstan potpis MGM filmova. Ova mešavina urlika uvodila je bioskopsku publiku u sve buduće filmske MGM avanture.

MGM lav Foto: Promo

Saga MGM lavova počinje sa Slatsom (1924–1928), lavom iz Irske koji je u Holivud došao zahvaljujući privatnom zoološkom vrtu u Kaliforniji. Slats (što u prevodu znači "šamari" odstupio od tipičnog lavljeg scenarija, jer se uzdržavao od urlika u svojim bioskopskim nastupima, što mu je donelo poseban položaj u porodici MGM lavova. Inauguralni lav iz Metro Goldvin Majera bio je pod budnom pažnjom dresera Volneja Fajfera. Rođen 20. marta 1919. u zoološkom vrtu u Dablinu i prvobitno nazvan "Kočijaš", Slats je preuzeo ulogu simbola MGM između 1924. i 1928. godine i uvodio je ljubitelje pokretnih slika u sve crno-bele filmove koje je producirao novoformirani studio. Bioskopski debi logotipa MGM sa Slatsom dogodio se u filmu "Onaj koji dobija šamar" 1924. godine.

Odstupajući od svojih naslednika, Slats, lav karakterističnog pogleda, uvek se primetno uzdržavao od rikanja koja je bila tipična osobina svih narednih uvodnika u filmove. Uprkos tome što je nastojao da bude tih i neprimetan, kružile su glasine da je Fajfer trenirao Slatsa da reži na znak: Fajfer kao da je predvideo pojavu sinhronizovanog zvuka u filmovima koji je i "rođen" 1927. godine.

Slats je uginuo 1936. u 17. godini, a posle njegove smrti, Fajfer se povukao na farmu u blizini Nju Džersija, gde su bile smeštene i druge životinje koje su bile zaposlene u Brodvejskoj produkciji. Odajući dirljivu počast Slatsu, Fajfer je sahranio lava na farmi, obeleživši grob jednostavnim blokom granita.

Nakon Fajferove smrti, iznad njegovog groba je zasađen bor, a Slats je, zajedno sa svojim počivšim učiteljem, pronašao mir u pastoralnom spokoju farme u Nju Džersiju.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari