• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Dragi psi, srećan vam dan omiljenog hrskavog slatkiša!

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 23. februara svi psi sveta posebno uživaju u poslastici koju je, sredinom 19. veka, po tajnoj recepturi, napravio jedan Englez čiju je ideju vrlo brzo "ukrao" Amerikanac, a razvila ju je kompanija "Milk bone"

  • 0
Pseći kolačići Dan psećih kolačića Foto: Shutterstock/Javier Brosch

Bez obzira na to da li ih koristite za trening svog kućnog ljubimca ili samo želite da psa s vremena na vreme obradujete ukusnom poslasticom, pseći keksići sasvim sigurno su svakom kucovu slatkiš broj jedan.

Svi psi na svetu raduju se ovom danu, jer je on posvećen njihovoj omiljenoj grickalici. Međunarodni dan keksa za pse obeležava se u čitavom svetu, svakog 23. februara.

Pseći kolačići često se koriste u obuci i kao nagrada na izložbama pasa. Postoje posebne vrste keksa koje čiste zube psima, pa davanje ove poslastice vašem četvoronožnom drugaru pomaže da bude zdrav i srećan na proslavi Međunarodnog dana psećih keksića!

Ipak, keks za pse nije oduvek bio onakav kakav je danas. Nekadašnje poslastice za pse sastojale su se od ostataka hrane koju ljudi nisu hteli da jedu: plesniv hleb, ostaci mesa sa kostiju i drugi otpaci sa ljudske trpeze bili su slatkiši za pse sve do 19. veka, kad je otpočela proizvodnja pravih psećih poslastica.

Prve keksiće za pse sredinom 19. veka napravio je Džejms Sprat iz SAD koji je ideju za ovaj keks ukrao iz Liverpula u Engleskoj, gde je posmatrao pse lutalice kako halapljivo jedu ovu poslasticu napravljenu po "tajnom" receptu, od ostataka mesa i povrća.

Početkom 20. veka, pseći keksići su poprimili oblik malih kostiju: kompanija "Milk-Bone" patentirala je ove poslastice u Njujorku, a nove gurmanske pekare vrlo brzo su razvile posao i ovoj poslastici dale novu dimenziju.

Svim kucovima na svetu čestitamo dan njihovog omiljenog slatkiša!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari