• 1

Vreme čitanja: oko 6 min.

Neki kažu da je najlepša na svetu, drugi trljaju oči kad je vide: Ovo je damaska koza, Mis sveta 2008. godine

B. P.

Vreme čitanja: oko 6 min.

Većina ljudi koji je ugledaju - uživo ili na slici - kažu da deluje kao lik iz naučnofantastičnog filma, ali činjenica je da damaska koza ima toliko toga da ponudi čovečanstvu da nadoknađuje sve ono što joj fizički nedostaje

  • 1
Damaska koza Damaska koza Foto: Shutterstock/Fotopanorama360

Pre nešto više od četvrt veka, ona je proglašena najlepšom kozom na svetu. Ipak, ako ne želite da nekome verujete na reč, nego da se u ovakve tvrdnje uverite sopstvenim očima, samo jedan pogled na ovu životinju izaziva potpuno drugačije mišljenje: njeno kratko lice, izbačena vilica i nabori na licu čine je grotesknom i pomalo zastrašujućom.

Da li ste ikada videli damasku kozu? Onima koji su je videli uživo, kao i svi koji su gledali njene fotografije, deluje kao da je stigla iz nekog naučnofantastičnog filma, a pojedinci je bezobzirno nazivaju "čudovištem" i "rugobom".

Damaska koza Damaska koza Foto: Shuttersttock/Trofimov Denis

Bez obzira na to šta o njoj pomislite kad je ugledate, činjenica je da damaska koza ima toliko toga da ponudi čovečanstvu da nadoknađuje sve ono što joj fizički nedostaje.

Njena lična karta glasila bi ukratko: damaska koza je bliskoistočna rasa poznata pod imenima šami, halpe, alep, baladi i damasken, njena prosečna visina je od 70 do 80 cm, težina od 65 do 90 kg, a životni vek oko 12 godina. Prijateljski raspoložena i poslušna, namenjena je proizvodnji mleka i mesa. Godine 2008, na takmičenju "Mazajen al-Maaz" u Rijadu damaska koza Kahr proglašena je "najlepšom na svetu".

Iako je mišljenje javnosti o damaskoj kozi podeljeno, ova rasa ima toliko toga da ponudi, zbog čega je veoma skupa i tražena.

Istorija i poreklo damaske koze

Damaska koza poznata i kao šami, potiče iz Sirije. Ona je dugo imala značajnu ulogu u bliskoistočnoj kulturi i trgovini i bila cenjena zbog izdržljivosti, služeći kao vitalni izvor hrane i novca nomadskim populacijama. Prvi put je uvezena u Severnu Ameriku i Evropu početkom 20. veka, gde je odmah postala omiljena zbog svog karakterističnog izgleda, izdržljivosti i produktivnosti, a sada je rasprostranjena širom sveta, posebno u Australiji, Evropi, Severnoj Americi, Aziji i delovima Afrike.

Prirodno stanište damaske koze

Pošto su damaske koze sa Bliskog istoka, živele su u prašnjavim, vrućim i suvim oblastima Sirije, ali su posle uvoza morale da se prilagode i drugim klimatskim uslovima. Često žive zatvorene u torovima.

Fizičke karakteristike damaske koze

Damaska koza ima dugu dlaku crvenkasto-braon do smeđe boje, a ponekad i crno-belu i kremastu dlaku, kao i bele tragove i tamnije nijanse na licu, glavi i nogama. Njen savršen "vuneni" kaput pruža izolaciju tokom hladnije sezone. Bliska je rođaka nubijske koze zbog lepršavih ušiju koje su ponekad dugačke do 30 centimetara. Veruje se da uši pomažu ovim kozama u regulaciji telesne temperature, posebno na ekstremnim vrućinama jer iz njih izbija toplota tela.

Lice damaske koze je drugačije od ostalih koza, ima dugačak vrat i noge, malu glavu sa skrivenim licem, široko čelo, čudan nos i izražajne oči. Lice damaske koze izgleda kao da je naletela na vrata, a njene osobine ponekad su mnogo naglašenije, u zavisnosti od želja uzgajivača. Njeni jarići su sasvim nalik drugim rasam koza, što je važno zbog ishrane u najranijem uzrastu: da im je njuška kratka, ne bi mogli da sisaju.

Temperament damaske koze

Nasuprot čudnom i pomalo zastrašujućem izgledu, damaska koza je prijateljski raspoložena, poslušna i nežna, ali je prirodno radoznala i ponekad voli da domminira nad kozama drugih rasa. Vlasnik može da ih vaspita da budu manje agresivne i da ne pokazuju dominaciju

Damaska koza Damaska koza Foto: Shutterstock///Iissma

Da li je damaska koza izdržljiva

Damaske koze su stvorene na Bliskom istoku, gde je klima topla, sušna i uglavnom pustinjska. Ova rasa potpuno je prilagođena da izdrži ekstremne vremenske prilike.

Koliko košta damaska koza

Cena čistokrvne damaske koze je od 5.000 do 8.000 dolara, ali postoje i hibridi koji su jeftiniji. Na ovu visoku cenu utiču mnoge druge karakteristike, uključujući lozu, uvoz i osobine koza koje se ne nabavljaju lako u drugim delovima sveta.

Prirodni neprijatelji damaske koze

Uobičajena pretnja damaskim kozama su vukovi, divlje svinje, lisice, jazavci i šakali, a u drugim delovima sveta i hijene. Ovi mesojedi napadaju i proždiru pitome koze zbog čega moraju da budu smeštene u prostorima koji su omeđeni jakim ogradama. Čak i ako uzgajate ove koze u mirnijem okruženju, uvek ih treba zaštititi od potencijalnih napadača.

Damaska koza Damaska koza Foto: Shutterstock/Zcebeci

Životni vek damaske koze

U proseku, koza iz Damaska može da živi do 12 godina, ali njen životni vek zavisi od zdravstvenog stanja i uslova u kojima živi. Odgovarajuća ishrana, sigurno i čisto sklonište i briga o njenom zdravlju će uticati na duži životni vek damaske koze. Njoj ne prija hladnoća: ako živite u hladnom regionu i želite da gajite ovu kozu, ona mora da bude isključivo u toplom.

Svrha gajenja damaske koze

Damaska koza ima višestruku namenu: daje mleko, meso i kožu, a od njenih dugačkih i jakih dlaka se izrađuju ćilimi i druge tkanine. Njena primarna svrha je proizvodnja mleka: damaska koza može da proizvede 350 do 650 kilograma mleka po laktaciji, koja traje više od 200 dana. Mleko im je lako svarljivo i odlično za osobe koje imaju probleme sa varenjem. Ove koze su korisne u raščišćavanju zemljišta, održavanju okoline i kontrolisanju korova i druge nepoželjne vegetacije.

Koza iz Damaska Foto: Shutterstock

Reprodukcija damaske koze

Razmnožavanje damaske koze počinje krajem avgusta i traje do sredine decembra. Njen prvi estrusni ciklus se poklapa sa dostizanjem 220 do 270 dana starosti. Kao i druge rase koza sa visokom proizvodnjom mleka, plodnost damaske koze se smatra srednjom do visokom. To je izuzetno produktivna rasa, koja u proseku na svet donese do dvoje jarića. Studije kažu da ova koza rađa blizance, ali ponekad mogu da izrode i četiri jareta i često se ukršta sa drugim rasama poput burskih koza radi boljih reproduktivnih osobina i produktivnosti.

Populacija damaske koze u svetu

Uprkos širokoj upotrebi, damaska koza je ranjiva vrsta, a njene populacije u mnogim oblastima su u opadanju, zbog pojave različitih problema, kao što su degradacija staništa, konkurencija drugih životinjskih rasa i modifikacija poljoprivrednih metoda. Rasa se štiti i promoviše kroz programe uzgoja, nastojanja za očuvanje i edukativne programe kako bi se povećalo znanje o njima i njihovim kvalitetima.

Damaska koza Damaska koza Foto: Shutterstock/Puzzlemaker

Nega i briga o damaskoj kozi

Uzgajanje damaske koze traži više vremena, novca i truda, ali je ova rasa veoma blagodetna i svaki trud oko nje se veoma isplati.

Obezbedite joj uravnoteženu ishranu: pošto su koze biljojedi, uglavnom se hrane lišćem, ali moraju da imaju uravnoteženu ishranu.Najbolja hrana za damasku kozu su seno i paša, kao i velike količine sveže vode.

Damaska koza traži mnogo prostora, kako b i mogla da luta i razgleda okolinu. Dobro izgrađeno prebivalište - bezbedno, čisto, dobro provetreno i bez promaje - važno je kako bi koze bile zaštićene od padavina i hladnoće. Dlaka damaske koze brzo raste, pa joj je potrebna redovna nega, a važno je povesti računa o njenim kopitima i proveravati prisustvo parazita i kožnih bolesti.

Zdravlje damaske koze

Redovni veterinarski pregledi, vakcinacija i dehelmintizacija (čišćenje od parazita) su neophodni da bi damaske koze bile zdrave i srećne. Važno je pratiti znake i simptome bolesti i povreda kako biste pravovremeno potražili pomoć veterinara. Bolesti poput upale pluća su fatalne za koze i mogu ih ubiti preko noći, pa je brzo reagovanje presudno za njihov opstanak.

Preoručuje se izbegavanje ekstremnog uzgoja ovih koza, koje može da naruši ne samo njihov karakterističan izgled, već i sveukupno zdravlje.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari