• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Tužan dan za sve ljubitelje životinja: Danas se obeležava Svetski dan zootanazije

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svaki 9. februar dočekujemo s tugom, jer je to dan posvećen svim životinjama iz zoo-vrtova čiji se životi gase nasilno, usled prekomernog razmnožavanja ili upražnjavanja mesta za "mlade snage"

  • 0
Svetski dan protiv zootanazije Svetski dan protiv zootanazije Foto: Shutterstick/Ko Zatu

Svaki 9. februar ljubitelji životinja iz celog sveta dočekuju s tugom i melanholijom. To je dan sećanja na sve životinje čiji su životi ugašeni u zoološkim vrtovima, ali nad njima nije izvršena humana eutanazija zbog bolesti, već su uklonjene zbog "nepodobnosti", prekomernog razmnožavanja vrsta ili da bi napravile mesto mladim "snagama".

"In Defense of Animals" (U odbranu životinja) i dr Mark Bekof proglasili su 9. februar Svetskim danom protiv zootanazije i danom odavanja počasti pogubljenim životinjama.

Tog dana, 2017. godine je slon Paki zootanizovan u Zoološkom vrtu u Oregonu. Paki je žrtvovan da bi se napravilo mesto mlađem slonu koji ga je zamenio tek posle godinu dana.

Marijus, mlada žirafa u zoološkom vrtu u Kopenhagenu, skončala je na isti način i poslužila kao hrana lavovima, jer je njena vrsta bila previše zastupljena u zoološkom vrtu.

Istu sudbinu, iz istog razloga, imalo je i šest mladih lavića.

Devetog februara 2023. godine, orangutan star samo četiri dana je zootanizovan u bazelskom Zoo-vrtu. Majka orangutana uginula je četiri dana posle porođaja, a u zoološkom vrtu tvrde da nije praktično odgajati orangutana siroče. Uprava ovog zoo-vrta izjavila je da su bebine šanse za preživljavanje bile gotovo nemoguće.

Istina je surova: mnoge životinje u zoološkim vrtovima više ne odgovaraju poslovnim planovima ovih ustanova, preskupe su za održavanje i lečenje ili više nisu atraktivne ljudima koji plaćaju ulaznice.

Divlje životinje zaslužuju šansu da žive onako kako im je priroda dala, slobodne i u divljini, a ne zatvorene u kavezima ili malim ograđenim prostorima zooloških vrtova ili tematskih parkova čitavog života koji se, osmišljavanjem zootanazije, nemilosrdno skraćuju.

Prema podacima IDA (In Defense of Animals) svake godine zootanazijom se iz zoološkim vrtova širom sveta ukloni oko 5.000 životinja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari