• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Francuskom buldogu zbog raka odstranjen deo vilice, ali je pregled pokazao da se desilo nešto neverovatno

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kancerogeni tumor ugrožavao je život tromesečnom Tajsonu, pa mu je uklonjena većin leve vilice. Kad je mladi pacijent došao na kontrolu, rendgenom je ustanovljeno da se deo uklonjene vilice regenerisao

  • 0
Francuski buldog Francuski buldog Foto: Shutterstock/Penyushkina

Kada su otkrili kancerogeni tumor koji je ugrožavao život tromesečnom francuskom buldogu, veterinari sa Univerziteta Kornel u SAD bili su prinuđeni da uklone većinu leve vilice šteneta. Ali, kad je mladi pacijent Tajson došao na kontrolu, 8 nedelja nakon operacije, rendgenom je ustanovljeno da mu je deo odstranjene vilice skoro potpuno izrastao, prenosi Sciencealert.

"Tajsonov slučaj pokazuje mogućnost regeneracije kostiju na ovako mladom pacijentu", objašnjava specijalizant za oralnu hirurgiju Aleksandra Rajt.

Radikalan zahvat, kao što je delimično uklanjanje vilice, obično izaziva probleme koji nastaju usled destabilizacije strukture njenih kosti. Oni se manifestuju u vidu hroničnog bola i pomeranja ostatka vilice što dovodi do njenog dodatnog oštećenja zbog nepodudarnosti zuba i lošeg zagrižaja. Da bi se ovo sprečilo, u najvećem broju slučajeva se primenjuje rekonstruktivna hirurgija.

Nedostajući Tajsonovi zubi nisu izrasli, ali je ustanovljeno da je deo njegove odstranjene donje vilice spontano regenerisan u meri koja obezbeđuje njeno funkcionisanje. Izrasli deo bio je čak iste dužine kao i stara vilica, stvarajući vrstu mosta koji bi obezbedio dobar "rad" vilice i zuba.

"Rano otkrivanje oralnog tumora verovatno je igralo važnu ulogu u remisiji oboljenja", zaključili su veterinari.

Prema svedočenju oralnih hirurga, tumor je rastao u blizini Tajsonovih donjih kutnjaka u levoj vilici i nije zahvatio obližnji periosteum - membranu nerava i krvnih sudova koji obuhvataju kosti.

"Ovo je verovatno bio "okidač" za regeneraciju nove kosti", pretpostavlja Rajt, potkrepljujući to činjenicom da periosterum može da sadrži matične ćelije.

Ovakvi slučajevi su viđani kod pojedinih mladih ljudskih pacijenata, ali ovo je prvi slučaj zabeležen kod pasa, objavljeno je u Frontiers in Veterinary Science.

“Na osnovu spontane regeneracije mandibule (donje vilice) u ovom slučaju, hirurzi mogu da proprate potpunu ili delimičnu obnovu kosti nakon mandibulektomije kod pasa kojima koštani sistem nije sasvim definisan, pasa pre nego što započnu procedure rekonstruktivne hirurgije", preporučuju istraživači.

Potrebno je obaviti dodatna istraživanja da bi se razumela verovatnoća da se isto dogodi kod drugih pasa i koje starosne dobi. Sve u svemu, Tajsonov slučaj dokumentuje pozitivan hirurški ishod u situaciji potencijalno opasnoj po život, objašnjava Rajt.

Tajsonovi vlasnici i dalje izbegavaju da Tajsonu daju čvrstu hranu, ali pas već jede bez problema.

Ovaj slučaj je fascinantan primer koliko su isceliteljske sposobnosti kod sisara moguće u njihovom najranijem uzrastu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari