• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Punganur krava, najmanje i najslađe čudo u Indiji

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ona je manja od nemačke doge i nedavno je stekla nacionalno priznanje zahvaljujući premijeru Narendri Modiju, a sem te titule, "vlasnica" je mleka sa neverovatnih osam procenata masti

  • 0
Punganur krava Punganur krava Foto: Shutterstock/Tcu tech

U gradu Punganuru u Andra Pradešu, malo ali izuzetno stvorenje, krava punganur, privlači veliku pažnju: uprkos veličini, koja je manja od nemačke doge, ova rasa nedavno je stekla priznanje zahvaljujući premijeru Narendri Modiju. Indijski državnik objavio je da postoji potreba za očuvanjem autohtonih rasa krava, proglašavajući kravu punganur simbolom očuvanja bogate indijske poljoprivredne tradicije.

Krava punganur je popularna na društvenim mrežama

Krave punganur dobile su široko priznanje kada ih je premijer Modi, na proslavi Makara Sankrantija 14. januara 2024, lično hranio i komunicirao s njima u svojoj rezidenciji. Kako su slike i snimci ovog simpatičnog susreta podeljene na društvenim mrežama, brzo su postale viralne, a javnost je bila fascinirana i željna da sazna više o ovoj jedinstvenoj rasi goveda.

Poreklo krave punganur

Punganur krava, koju zovu i patuljasto goveče punganur, potiče iz oblasti Čitor u Andra Pradešu. Poznata kao jedna od najsitnijih grbavih rasa goveda, krava punganur je razvijena za mužu i lake poljoprivredne poslove.

Nažalost, ona je danas na ivici ivici izumiranja.

Prijateljski raspoložena krava punganur

Zbog svoje kompaktne veličine, krave punganur su pogodne za držanje kao kućni ljubimci u brojnim indijskim domaćinstvima.

Poznate po nežnom i prijateljskom temperamentu, one su omiljene u tradicionalnim i ruralnim sredinama i cenjene zbog sposobnosti da dobro napreduju u ograničenom prostoru. Njihovo prijateljsko ponašanje čini ih odličnim prijateljima deci i odraslima.

Hranljivo mleko krave punganur

Krava punganur cenjena je zbog izuzetno visokog sadržaja masnoća u mleku: tipično kravlje mleko sadrži od 3 do 5 % masti, a punganur proizvodi mleko sa impresivnih 8 procenata masti. Veruje se da kravlje mleko ima lekovita svojstva, jer je bogato omega masnim kiselinama.

Punganur krava Punganur krava Foto: Shutterstock/Johnny065

Ugrožena rasa punganur

Punganur krava, retka i ugrožena rasa, na ivici je izumiranja. U nedostatku zvaničnog priznanja zbog sve manjeg broja grla, Stanica za istraživanje stoke u Palamaneru u okrugu Čitor brine o očuvanju i uzgoju punganur krave, kako bi zaštitila preostalu populaciju ove jedinstvene rase.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari