• 0

Vreme čitanja: oko 2 min.

Kako tvrde najnovija istraživanja, male rase pasa sa dugačkim njuškama žive duže od "kratkonosih" rođaka

B. P.

Vreme čitanja: oko 2 min.

Ženke iz ove kategorije imaju najduži životni vek među rasnim psima, što se ne može reći za pse pljosnatijeg lica i pojedine ukrštene rase

  • 0
Jazavičar Jazavičar Foto: Shutterstock/xyo

Neki psi imaju sreću da dožive više godina od drugih, a kad je u pitanju dugovečnost, novo istraživanje otkriva da male rase dugog nosa žive duže od kratkonosih pasa pljosnatog lica.

U ovom istraživanju u obzir su uzeti veličina, oblik lica psa i pol: otkriveno je da mali psi dugog nosa imaju najduži životni vek, u proseku 13,3 godine. Međutim, rase sa ravnim licem - osobina koja je moderna poslednjih godina - imale su srednji životni vek od 11,2 godine i 40 posto povećanog rizika od kraćeg života nego psi sa njuškama srednje dužine, poput španijela, piše Theguardian.

"Dok su prethodna istraživanja identifikovala pol, oblik lica i veličinu tela kao faktore koji doprinose dugovečnosti pasa, niko nije istraživao interakciju između njih, niti potencijalnu vezu između evolucione istorije i životnog veka", izjavila je dr Kirsten Mekmilan, vodeća autorka istraživanja pri dobrotvornoj organizaciji "Dogs Trust".

Mekmilan i njene kolege izveštavaju da su analizirali podatke o 584.734 rasnih i ukrštenih pasa - od kojih je 284.734 uginulo - prikupljene iz 18 organizacija, uključujući i one za smeštaj i socijalnu brigu, registre rasa i osiguravajuća društva za kućne ljubimce.

Uzimajući u obzir sve rase i mešance, tim je otkrio da je srednji životni vek pasa bio 12,5 godina, pri čemu su ženke živele malo duže od mužjaka. Tim je pregledao podatke i o 155 pasa čistih rasa i otkrio da veći psi imaju kraći život od manjih pasa, dok je dužina nosa rase takođe bila važna za dužinu života.

Jazavičar Jazavičar Foto: Shutterstock/Perfect Shoot 2000

Patuljasti jazavičari imali su srednji životni vek od 14 godina, dok su francuski buldozi živeli u proseku 9,8 godina. Stručnjaci odavno podvlače da su brahiocefalne rase sklone mnogim zdravstvenim problemima, uključujući poteškoće sa disanjem i probleme sa kožom.

Ispostavilo se da je veliki kavkaski ovčar autsajder, sa srednjim životnim vekom od samo 5,4 godine.

Tim je takođe otkrio da je srednji životni vek čistih rasa duži nego život mešanca, sa 12,7 odnosno 12 godina, što je rezultat koji je u suprotnosti sa tvrdnjama da su mešanci rasa uvek zdraviji, jer imaju veću genetsku raznolikost.

Mešanci rasnih pasa i linjanje - labradudl Labradudl/Foto: Pixabay

Međutim, ekipa istraživača nije bila u mogućnosti da razmotri različite vrste ukrštanja: to znači da su podaci o psima nepoznatog porekla kombinovani sa saznanjima o predstavnicima namerno ukrštanih rasa, poput labradudla.

Iako tim nije imao podatke o tome kako su psi uginuli, nadaju se da će druge studije otkriti faktore rizika koji stoje iza varijacija u životnom veku. Mekmilan smatra da se razlike verovatno svode na složenu mešavinu bioloških faktora, kao što su oblik tela i genetika, te faktori životne sredine, uključujući ishranu i aktivnost pasa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari