• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan najveće ptice na svetu koja ima smrtonosnu kandžu i ipak ne zabija glavu u pesak

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svakog 2. februara u svetu se obeležava dan noja kome ne treba stati na put i ne treba dirati njegova jaja, teška oko 1, 5 kilograma, na kojima - koliko god ih ima - leži isključivo mužjak

  • 0
Noj Svetski dan noja Foto: Shutterstock/Allexxandar

Svetski dan nojeva 2. februar je dan posvećen najvećoj ptici na našoj planeti. Džejd Tinker, čuvarka u zoološkom vrtu u Oklandu, osmislila je ovaj dan u čast svojoj omiljenoj ptici poreklom iz Afrike, koja može da bude visok tri metra i teška 160 kilograma.

Ako se ikad nađete sa nojem oči u oči, gledajte da se povučete, jer iskustva ljudi koji su doživeli "tet-a-tet" kažu da definitivno ne želite da se borite sa jednim od njih.

Nojevi su neverovatno brzi: iako imaju samo dva prsta na svakoj nozi, oni mogu da trče do 80 km na sat.

Suprotno popularnom verovanju, nojevi ne zarivaju glavu u pesak. U slučaju opasnosti, oni legnu, spuste glavu i pritisnu vrat uza zemlju kako bi bili manje vidljivi.

Iako se populacija noja smanjuje, on se smatra pticom zbog čijeg opstanka postoji namanji procenat zabrinutosti, a o tome svedoči i "najniže" moguće mesto na Crvenoj listi IUCN.

Svetski dan noja podseća na važnost očuvanja ove impozantne ptice koja može da doživi i 75 godina.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari