• 0

Vreme čitanja: oko 1 min.

Svetski dan zebre, čudesne crno-bele životinje koju je teško pripitomiti

B. P.

Vreme čitanja: oko 1 min.

Najugroženija od tri podvrste zebri je Grevijeva, koja je u poslednjih 30 godina zbog krivolova pretrpela gubitak veći od 54% ukupne populacije

  • 0
Grevijeva zebra Grevijeva zebra Foto: Shutterstock/imageBROKER.com

Međunarodni dan zebri obeležava se svake godine 31. januara. S obzirom na to da je njihovo prirodno okruženje konstantno ugroženo ljudskim delovanjem, ove nežne životinje su u sve većoj opasnosti od nestajanja.

Kada su staništa ugrožena, ugrožene su i životinje, stoga je Međunarodni dan zebri odlična prilika za podizanje svesti o tome šta čovek može da uradi da bi pomogao opstanku ove životinje.

Zebre se lako prepoznaju po jedinstvenim crno-belim prugama, a uglavnom žive nalaze na afričkom kontinentu, u polupustinjskim oblastima Kenije i Etiopije i brdovitim oblastima Namibije, Angole i Južne Afrike.

Međunarodni dan zebri najverovatnije je osnovao konzorcijum organizacija za zaštitu prirode koji čine Smitsonijan nacionalni zoološki vrt i Institut za biologiju zaštite.

Cilj Međunarodnog dana zebri je da bolje upozna ljude sa uslovima života zebri i načinima zaštite od daljeg opadanja njihove populacije.

Trenutno u divljini žive tri vrste zebri: Grevijeva zebra, ravničarska zebra i planinska zebra.

Grevijeva zebra, nastanjena u severnim regionima Kenije, izuzetno je retka i samim tim je ugrožena, jer je pretrpela gubitak više od 54 posto ukupne populacije. Gubitak se brzo odvijao, u poslednje tri decenije 21. veka, jer su ove zebre izložene surovom krivolovu zbog kože. Druge dve podvrste su manje ugrožene od Grevijeve zebre: ravničarskim zebrama ne preti opasnost, a planinska zebra živi u Južnoj Africi, Angoli i Namibiji i njena populacija je stabilna.

Osim opasnosti od krivolova, ove zebre su u opasnosti od lokalnog izlovljavanja, kad je stanovništvo primorano da ih lovi radi sopstvenog opstanka.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Ljubimci Telegraf zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari